| ارتباط الگوهای دریافت مواد مغذی و تغییرات وزن و دور کمر در بزرگسالان تهرانی: مطالعهی قند و لیپید تهران | 
								
								  | محمد متقیان    ،    فیروزه حسینی اصفهانی    ،    فرشاد تیموری    ،    علیرضا بهرامی    ،    پروین میرمیران    ،    فریدون عزیزی    | 
								
								  | مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endocrine.ac.ir | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (6816 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: در سالهای اخیر، ارتباط الگوهای دریافت مواد مغذی با بیماریهای مزمن و چاقی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی ارتباط الگوی دریافت مواد مغذی با تغییرات وزن و دورکمر انجام شد. مواد و روشها: پژوهش حاضر روی 1637 نفر از بزرگسالان 75-30 سالهی شرکتکننده در مطالعهی قند و لیپید تهران (سالهای 1387-1384) که دارای دادههای تغذیهای و تنسنجی و فاقد بیماریهای قلبی عروقی و سرطان بودند و تا مرحلهی بعدی (سالهای 1390-1387) این مطالعه پیگیری شده بودند، انجام شد. دریافتهای 33 مادهی مغذی، با استفاده از پرسشنامهی روا و پایای بسامد خوراک محاسبه شد و تغییرات سه سالهی وزن و دور کمر اندازهگیری شد. الگوهای مواد مغذی، با استفاده از تحلیل عاملی به دست آمد. یافتهها: 4 الگوی مواد مغذی شناسایی شد. میانه و دامنهی میان چارکی تغییرات وزن و دور کمر افراد مورد مطالعه، به ترتیب (3/0 – 1/0-)1/0 کیلوگرم و (8/0 – 0/0)3/0 سانتیمتر بود. الگوی اول (الگوی گوشت و لبنیات پرچرب) که غنی از پروتئین حیوانی، اسید چرب اشباع، کلسترول، ویتامین دی، ریبوفلاوین، پانتوتنیک اسید، ویتامین B12، کلسیم، فسفر و روی بود، پس از تعدیل اثر مخدوشگرهای احتمالی با افزایش وزن ارتباط مستقیم نشان داد (0/009P for trend= و (0/449- 0/066) 0/258=β). برای سایر الگوها (میوه سبزی و لبنیات، حبوبات و مغزها، غلات و میوهها) یافتهی معنیداری در ارتباط با تغییرات وزن و دور کمر دیده نشد. نتیجهگیری: دریافت الگوی رژیمی غنی از مواد مغذی با منبع حیوانی، با افزایش وزن رابطه مستقیم دارد. 
 | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  الگوی مواد مغذی، شاخصهای تنسنجی، وزن، دور کمر | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 377 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (1559 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشی |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تغذيه دریافت: 1396/5/19 | پذیرش: 1396/8/2 | انتشار: 1396/11/1
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |