هما هدایی ، مهسا ادیبیان ، گلبن سهراب ، مهدی هدایتی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی ، golbonsohrab@yahoo.com

مقدمه: مشاهدات تجربی، اثر کرکیومین را بر روی بهبود قند خون ناشتا وکاهش وزن نشان داده‌اند. کرکیومین، محصول زرد رنگ طبیعی است که اثرات بیولوژیکی مختلفی مانند آنتی‌اکسیدانی، ضد سرطانی و ضد دیابتی دارد. هدف این مطالعه، بررسی اثرات کرکیومین بر روی کنترل گلایسمی و شاخص‌های تن‌سنجی در بیماران دارای اضافه وزن دیابتی نوع 2 بود. مواد و روش‌ها: در این کارازمایی بالینی تصادفی دو سوکور، 53 بیمار دیابتی صورت تصادفی به دو گروه کرکیومین و شاهد تقسیم شدند، تا به ترتیب روزانه 3 بار کپسول 500 میلی‌گرمی کرکیومین یا دارونما  به مدت 10 هفته دریافت کنند. شاخص‌های تن‌سنجی شامل وزن، قد، دور کمر و دور باسن، نمایه‌ی توده‌ی بدنی، سطح سرمی قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، انسولین،  HOMA-IRو HOMA-β در ابتدای مطالعه و پایان هفته دهم اندازه‌گیری شدند. یافته‌ها: دو گروه، از نظر میانگین سن، طول مدت ابتلا، نوع درمان و داروهای مصرفی و توزیع جنس از نظر آماری تفاوت معنی‌داری نداشتند. میانگین قند خون ناشتا در پایان مطالعه در گروه دریافت‌کننده کرکیومین، در مقایسه با گروه دارونما، کاهش معنی‌داری را نشان داد (0/01=(P، اما سطح انسولین سرم، هموگلوبین گلیکوزیله،HOMA-IR  و HOMA-β تفاوت آماری معنی‌داری بین دو گروه نداشت. میانگین وزن گروه دریافت‌کننده در انتهای مطالعه، در مقایسه با گروه دارونما، کاهش معنی‌داری را نشان داد (0/04=(P. در گروه دریافت‌کننده‌ی کرکیومین، میانگین دور باسن در انتهای مطالعه، نسبت به ابتدای مطالعه، کاهــش معنـــی‌داری داشت (0/05P=)، هم‌چنین این تفاوت در انتهای مطالعه نیز بین دو گروه از نظر آمـــاری معنـــی‌دار بود (0/01P=). میانگین دور کمر در انتهای مطالعه بین دو گروه تفاوت آماری معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان می‌دهد که دریافت روزانه 1500 میلی‌گرم کرکیومین اثر مثبتی در کاهش قند خون ناشتا و وزن بیماران مبتلا به دیابت نوع دو دارد.

واژه‌های کلیدی: کرکیومین، دیابت نوع 2، وزن، کنترل گلایسمی
متن کامل [PDF 363 kb]   (2066 دریافت)
دریافت: 1395/9/28 | پذیرش: 1396/2/12 | انتشار: 1396/3/20

Hodaie H, Adibian M, Sohrab G, Hedayati M. The Effects of Curcumin Supplementation on Control Glycemic and Anthropometric Indices in Overweight Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 19 (1) :1-9