سمانه کریمیان ، فروزان آتش زاده شوریده ، سولماز موسوی ، مهناز ایلخانی ، نادره نادری روش ، فاطمه سلمانی
دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، f_atashzadeh@sbmu.ac.ir

مقدمه: دیابت شایع‌ترین اختلال متابولیکی در ایران است. با توجه به ماهیت بیماری، همکاری بیمار در مراقبت اهمیت بسیاری دارد. یکی از روش‌های موثر و مقرون به صرفه برای توانمند سازی بیماران، آموزش است که برای دسترسی به فواید آن باید مطابق با استاندارد ارائه شود. مطالعه‌ی حاضر با هدف ارزیابی میزان مطابقت آموزش­ های پرستاری حین ترخیص با استانداردهای آموزش بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در بیمارستان­ های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد. مواد و روش­ ها: در پژوهش مقطعی حاضر، 385 مورد آموزش پرستاری حین ترخیص با روش نمونه‌گیری از رویداد مورد مشاهده قرار گرفتند. داده­ ها با استفاده از چک لیست آموزش­ های پرستاری حین ترخیص بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 جمع­ آوری شدند و با استفاده از آمار توصیفی و نرم‌افزار آمار 20 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته­ ها: میزان مطابقت آموزش ­های پرستاری حین ترخیص بیماران مبتلا به دیابت  نوع 2 با استانداردها برابر با 14/5درصد بود که بیانگر آموزش ضعیف بود. این تطابق در ابعاد انسولین­ درمانی 7/ 34درصد، آموزش مراقبت از پا 6/75 درصد، برنامه غذایی 1/8 درصد، فعالیت بدنی 0/10 درصد، پیشگیری از عفونت 1/8 درصد، سایر داروهای پایین‌آورنده قند خون 13/03 درصد بود. نتیجه­ گیری: با توجه به مطابقت ضعیف آموزش­های حین ترخیص بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با استانداردها، برای رفع این نقیصه، به‌کارگیری راهنمای بالینی آموزش­ های حین ترخیص بیماران مبتلا به دیابت و نظارت بالینی مدیران پرستاری بر حُسن اجرای آن‌ها پیشنهاد می‌شود.

واژه‌های کلیدی: آموزش، پرستاری، بیمار، دیابت، استانداردها
دریافت: 1395/5/29 | پذیرش: 1396/4/13 | انتشار: 1396/5/8

karimian S, atashzadeh-shoorideh F, moosavi S, ilkhani M, Naderiravesh N, salmany F. Survey of Comparing Discharge Time Nursing Education with the Education Standards of Diabetes Type 2 Patients in Hospitals Affiliated in Yazd University of Medical Sciences in 2015. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 19 (2) :84-90

کریمیان سمانه، آتش زاده شوریده فروزان، موسوی سولماز، ایلخانی مهناز، نادری روش نادره، سلمانی فاطمه. میزان مطابقت آموزش‌های پرستاری حین ترخیص با استانداردهای آموزش بیماران مبتلا به دیابت با استاندارد‌های موجود در بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ‌درمانی شهید صدوقی ‌یزد در سال 1394. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1396; 19 (2) :84-90