[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 18، شماره 4 - ( 9-1395 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 231-242 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با بروز بیماری مزمن کلیه در افراد مبتلا به فشار خون بالا: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
نیلوفر نادری نژاد، هانیه سادات اجتهد، گلاله اصغری، دکتر پروین میرمیران *، دکتر فریدون عزیزی
استاد پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (2149 مشاهده)

مقدمه: مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی ارتباط الگوهای غذایی با بروز بیماری مزمن کلیه در افراد مبتلا به فشار خون بالا طراحی شد. مواد و روش‌ها: این مطالعهی طولی بر روی 1521 فرد مبتلا به پیش پرفشاری خون و پرفشاری خون شرکت کننده در مرحله‌ی چهارم مطالعه‌ی قند و لیپید تهران با سن≥ 27 سال که در شروع مطالعه فاقد بیماری مزمن کلیه بودند، انجام شد. دریافت رژیمی افراد با استفاده از پرسش‌نامه‌ی بسامد خوراک معتبر جمعآوری شد. از روش تحلیل عامل اصلی جهت تعیین الگوهای غذایی استفاده شد. اندازه‌گیری‌های آنتروپومتریک و بیوشیمیایی انجام شد. بیماری مزمن کلیه بر اساس میزان فیلتراسیون گلومرولی تخمینی کمتر از 60 میلیلیتر بر دقیقه تعریف شد. از تحلیل رگرسیون لجستیک چندگانه جهت بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با خطر بیماری مزمن کلیه استفاده شد. یافته‌ها: میانگین سنی شرکت‌کنندگان این مطالعه 59/11±32/46 سال بود. پس از 6/3 سال پی‌گیری، 255 نفر (8/16درصد) به بیماری مزمن کلیه مبتلا شدند. سه الگوی غذایی غربی، سالم و سنتی ایرانی شناسایی شد. پس از تعدیل اثر مخدوش‌گرهای مرتبط، خطر بیماری مزمن کلیه در افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی غربی قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایین‌ترین چارک، بیشتر بود (نسبت شانس: 12/2 و فاصله اطمینان 95 درصد: 19/1– 76/3). بین هیچ یک از دو الگوی غذایی سالم و سنتی با خطر بیماری مزمن کلیه ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: پیروی از الگوی غذایی غربی سبب افزایش بروز بیماری مزمن کلیه در افراد مبتلا به فشارخون بالا می‌شود. 

واژه‌های کلیدی: بیماری مزمن کلیه، الگوی غذایی، فشارخون بالا
متن کامل [PDF 463 kb]   (694 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۵/۵/۵ | پذیرش: ۱۳۹۵/۶/۸ | انتشار: ۱۳۹۵/۹/۱
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naderinejad N, Ejtahed H, Asghari G, Mirmiran P, Azizi F. Association between Dietary Patterns and Incidence of Chronic Kidney Disease in Adults with high Blood Pressure: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2016; 18 (4) :231-242
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2124-fa.html
نادری نژاد نیلوفر، اجتهد هانیه سادات، اصغری گلاله، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با بروز بیماری مزمن کلیه در افراد مبتلا به فشار خون بالا: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1395; 18 (4) :231-242

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2124-fa.html

جلد 18، شماره 4 - ( 9-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 805 queries by yektaweb 3461