دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، safavimorteza@nutr.mui.ac.ir
چکیده: (8885 مشاهده)
مقدمه: هدف از مطالعهی حاضر، مقایسهی امتیاز تنوع غذایی DDS)) در میان بزرگسالان تهرانی چاق، دارای اضافه وزن و وزن طبیعی بود. مواد و روشها: این مطالعهی مورد-شاهدی، روی 200 مورد (100 بزرگسال چاق و 100 بزرگسال دارای اضافه وزن) و 300 شاهد (بالای 18 سال نرمال که از لحاظ وضعیت اجتماعی ـ اقتصادی همسان سازی شده بودند) تهرانی انجام گرفت. پرسشنامهی نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) 168 قلمی، پرسشنامهی سادهی خود ایفای فعالیت بدنی و پرسشنامه دموگرافیک توسط شرکتکنندگان پر شدند. DDS با استفاده از روش کانت و همکارانش و براساس امتیازدهی به پنج گروه هرم راهنمای غذایی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) محاسبه شد. اندازهگیریهای تن سنجی، از قبیل قد، وزن، دور کمر و دور باسن انجام شد و نمایهی تودهی بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به باسن (WHR) محاسبه شد. یافتهها: میانگین DDS شرکتکنندگان چاق (32/1±65/5) بیشتر از شرکتکنندگان دارای اضافه وزن (23/1±23/5) و نیز شرکتکنندگان دارای اضافه وزن بیشتر از شرکتکنندگان دارای وزن طبیعی (42/1±97/4) بود (001/0P<). شانس چاقی با افزایش یک واحد از DDS افزایش یافت (74/1-22/1CI: 95%;46/1OR:) که پس از تعدیل برای سن، جنس، وضعیت تأهل، استعمال دخانیات، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، فعالیت بدنی و انرژی دریافتی اندکی ضعیفتر شد (68/1-07/1CI: 95%;34/1OR:). نتیجهگیری: رابطه مثبت و معنیداری بین DDS و چاقی در بزرگسالان تهرانی وجود دارد. بنابراین، توصیه برای افزایش تنوع غذایی به منظور بهبود سلامت در بزرگسالان نیاز به بررسی دقیقتری دارد.
Karimbeiki R, Safavi M, Feizi A, Abbasi B, Nikpour M. The Relationship between Dietary Diversity Score and Obesity in Tehranian Adults: A Case-control Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2016; 18 (4) :260-269 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2094-fa.html
کریم بیکی راضیه، صفوی مرتضی، فیضی آوات، عباسی بهنود، نیک پور مجتبی. بررسی ارتباط امتیاز تنوع غذایی و چاقی در بزرگسالان تهرانی: یک مطالعه مورد- شاهدی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1395; 18 (4) :260-269