مقایسه شدت‎های ورزش هوازی منظم بر تغییرات سطح سرمی آیریزین در مردان چاق کم تحرک
رحمان سوری ، محمد رضا اسد ، محبوبه خسروی ، صادق عباسیان
تهران، کارگر شمالی، پردیس شمالی دانشگاه تهران، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، ساختمان تحصیلات تکمیلی، معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی ، Soorirahman@yahoo.com

مقدمه: فعالیت ورزشی، به عنوان روشی برای پیشگیری و درمان بیماری‌های مزمنی همچون چاقی و دیابت، تغییراتی را در عضلات اسکلتی موجب می‌شود که تولید مایوکاین‌ها از آن جمله است. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه شدتهای ورزش هوازی منظم بر تغییرات سطح سرمی مایوکاین وابسته به PGC1-α و هم‌چنین، بررسی تغییرات پروفایل لیپیدی در مردان چاق کم تحرک بود. مواد و روش‏ها:  در تحقیق حاضر، 39 داوطلب چاق با نمایه‌ی توده‌ی بدنی بیش از 27 کیلوگرم بر مترمربع در سه گروه ورزش هوازی با شدت 60-50 درصد ضربان قلب بیشینه (شدت پایین)، گروه ورزش هوازی با شدت 70 تا 80 درصد ضربان قلب بیشینه (شدت بالا) و گروه شاهد قرار گرفتند. گروههای تمرینی، ورزش هوازی را به مدت 10 هفته و سه جلسه در هفته و به مدت 30 الی 45 دقیقه انجام می‏دادند. پس از ارزیابی‏های اولیه (آنتروپومتریکی، حداکثر اکسیژن مصرفی و نمونه‎گیری خونی)، 10 هفته ورزش هوازی انجام شد و 24 ساعت پس از آخرین جلسه‌ی ورزش، دوباره ارزیابی‎ها تکرار شدند. یافته‏ها: یافته‏ها بیانگر افزایش معنی‌دار میزان آیریزین در گروه ورزشی با شدت پایین (005/0=p) و افزایش 27 درصدی در گروه ورزش با شدت بالا بود که به لحاظ آماری معنی‌دار نبود (08/0=p). هم‌چنین، مقادیر HDL- کلسترول افراد هر دو گروه ورزشی به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>p) که با کاهش معنی‌داری در نسبت LDL به HDL همراه بود (05/0>p). به علاوه، همبستگی معنی‌داری بین برخی از شاخص‌های لیپیدی و آنتروپومتریکی با مقادیر آیریزین وجود داشت (05/0>p). نتیجه‏گیری: هر دو مداخله‌ی ورزشی بر تغییرات میزان سطح آیریزین در گردش خون و بهبود پروفایل لیپیدی داوطلبین چاق اثر مطلوبی دارد. با این وجود، اثربخشی شدت پایین در این داوطلبان بهتر است. به علاوه، به نظر می‎رسد تمرین ورزشی بتواند از میزان مقاومت آیریزینی بکاهد.

واژه‌های کلیدی: ورزش هوازی، مایوکاین، آیریزین، چاقی، پی جی سی 1-آلفا
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1394/12/16 | پذیرش: 1395/4/22 | انتشار: 1395/9/1

Soori R, Asad M R, Khosravi M, Abbasian S. Comparison of the effects of Regular Aerobic Training Irisin Serum Changes in Sedentary Obese Men. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2016; 18 (4) :270-278