مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (7830 مشاهده)
مقدمه: مطالعات پیشین ارتباط بین انواع مختلف سبزیجات و میوهها با دیابت را بررسی و ارتباط معکوسی بین دریافت کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها و مقاومت به انسولین را گزارش کردهاند، اما در سطح جامعه مطالعهای در ارتباط با انواع مختلف میوهها و سبزیجات رنگی و مقاومت به انسولین انجام نگرفته است. مطالعهی حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سبزیجات و میوهجات قرمز، نارنجی و زرد رنگ با خطر مقاومت انسولین در بزرگسالان تهرانی طراحی شد. مواد و روشها: این مطالعه طولی در قالب مرحله 3 تا مرحله 4 مطالعهی قند و لیپید تهران بر روی 940 بزرگسال بالاتر از 19 سال انجام گرفت. ارزیابی دریافتهای غذایی با استفاده از یک پرسشنامهی نیمهکمی بسامدخوراک جمعآوری شد. در شروع مطالعه و پس از 3 سال پیگیری، قند ناشتای سرم و انسولین سرم اندازهگیری شدند. از آزمون لجستک رگرسیون برای بررسی ارتباط زیر مجموعهی میوهها و سبزیجات با بروز مقاومت به انسولین استفاده شد. یافتهها: میانگین سن و نمایهی تودهی بدنی افراد شرکتکننده در مطالعه به ترتیب 1/12±3/40 سال و 4/4±4/26 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانگین مصرف زیر مجموعههای میوهها و سبزیجات به رنگ قرمز، صورتی، زرد، سبز، نارنجی و سفید، به ترتیب 503، 172، 104، 108، 16 گرم در روز بود. بعد از 3 سال پیگیری، مصرف بالای کل سبزیجات و میوهها در مقایسه با مصرف پایین، با کاهش خطر مقاومت به انسولین همراه بود (018/0=P: 51/0=نسبت شانس). همچنین در بین زیرمجموعههای سبزیجات و میوهها، زیرمجموعههای قرمز/صورتی (012/0=P: 48/0=نسبت شانس)، نارنجی (001/0=P: 34/0=نسبت شانس) و زرد (011/0=P: 47/0=نسبت شانس) با کاهش معنیدار خطر مقاومت به انسولین همراه بودند. نتیجهگیری :مصرف بیشتر میوهجات و سبزیجات قرمز/ صورتی، زرد و نارنجی رنگ با کاهش خطر مقاومت به انسولین همراه است.
khalili moghadam S, bahadoran Z, mirmiran P, azizi F. The Association of Red, Orange and Yellow Fruits and Vegetables with The Incidence of Insulin Resistance in Adults: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2016; 18 (2) :97-104 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2046-fa.html
خلیلی مقدم سجاد، بهادران زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. بررسی ارتباط مصرف میوه ها و سبزیجات قرمز، نارنجی و زرد رنگ با خطر بروز مقاومت به انسولین در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1395; 18 (2) :97-104