مقدمه: لپتین پلیپپتیدی است که توسط بسیاری سلولها از جمله آدیپوسیتها تولید میشود و تنظیم اشتها یکی از مهمترین وظایف آن است. این هورمون، یک مولکول با پتانسیلهای متعدد است که در سطح وسیعی از عملیات فیزیولوژیک و پاتولوژیک مشارکت مینماید. مقدار لپتین در طول زایمان افزایش قابل توجهی پیدا میکند که این موضوع میتواند نشاندهندهی تفاوت سطح سرمی لپتین مادر در زایمان واژینال و سزارین باشد؛ لذا در این پژوهش بر آن شدیم سطح سرمی لپتین مادر در سه ماهه سوم بارداری و پس از زایمان را در دو گروه زایمان واژینال و سزارین مقایسه کنیم. مواد و روشها: این مطالعهی مورد ـ شاهدی لانه گزیده، روی 166 زن باردار با سن بارداری 32-28 هفته صورت گرفت. سطح سرمی لپتین مادر در دو نوبت سه ماههی سوم بارداری و 24 ساعت اول بعد از زایمان اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تی، دقیق فیشر و کای-دو تحلیل شدند. یافتهها: تفاوت معنیداری در سطح سرمی لپتین مادر قبل و بعد از زایمان در گروه زایمان واژینال و سزارین مشاهده شد (به ترتیب 001/0>P و 004/0P=). سطح سرمی لپتین مادر در 24 ساعت اول بعد از زایمان در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنیداری داشت (001/0>P). نتیجهگیری: سطح سرمی لپتین مادر در 24 ساعت اول پس از زایمان واژینال به طور معنیداری بالاتر از زایمان سزارین است. با توجه به تاثیرات گسترده لپتین روی پیامدهای مادری و نوزادی، زایمان واژینال به عنوان روش ارجح توصیه میشود.
Hajimirzaie S, Samkan Z, Tehranian N. Comparison of Maternal Serum Leptin Levels During the Third Trimester of Pregnancy and Postpartum in the Two Groups of Vaginal Delivery and Caesarean Section. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 17 (4) :274-281 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1908-fa.html
حاجی میرزایی سعیده السادات، سام کن زینب، تهرانیان نجمه. مقایسه ی سطح سرمی لپتین مادر در سه ماههی سوم بارداری و پس از زایمان در دو گروه زایمان واژینال و سزارین. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1394; 17 (4) :274-281