دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (8882 مشاهده)
مقدمه: شناخت الگوهای غذایی مختلف در
کاهش بروز فشار خونبالا میتواند نقش مهمی داشته باشد. پژوهش حاضر با طراحی طولی و با هدف
تعیین الگوهای غذایی مختلف و تاثیر آنها در بروز فشار خون بالا طراحی گردید. مواد
و روشها: در مطالعهی طولی حاضر، الگوی غذایی 1787 نفر از بزرگسالان 20 تا 60
سال شرکت کننده در فاز سوم مطالعهی قند و لیپید تهران با استفاده از روش تحلیل
عاملی تعیین شد و ارتباط بین الگوهای غذایی مختلف با بروز فشار خون بالا در فاز
چهارم با استفاده از آزمون آماری رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها:
میانگین سنی در چارکهای الگوهای غذایی سالم و غربی اختلاف معنیداری داشت؛ به این
ترتیب که افرادی که کمترین تبعیت را از الگوی غذایی سالم و بیشترین تبعیت را از
الگوی غربی داشتند جوانتر از سایرین بودند. افرادی که فعالیت فیزیکی بیشتری
داشتند در چارکهای بالای الگوی غذایی سالم قرار داشتند، در مقابل افراد با کمترین
سطح فعالیت بدنی در چارک بالایی الگوی غذایی غربی قرار میگرفتند. الگوی غذایی
سالم ارتباط معکوسی با بالا رفتن فشار خون سیستولی در دو مدل 2 (مدل تعدیل شده
برای سن و جنس) و 3 (مدل تعدیل شده برای سن، جنس، تحصیلات، سیگار کشیدن، BMI و فعالیت فیزیکی) داشت (به ترتیب؛
نسبت شانس: 74/0 و حدود اطمینان 98/0-56/0 و نسبت شانس: 74/0 و حدود اطمینان 97/0-
56/0، 03/0P= برای هر
دو). نتیجهگیری: پیروی از الگوی
غذایی سالم سبب کاهش 26 درصدی در خطر بروز فشار خون بالا میشود.
Mottaghi A, Hosseini Esfahani F, Mirmiran P, Azizi F. Assessment of Relationship between Dietary Patterns and Incidence of Hypertension: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2015; 16 (6) :433-440 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1786-fa.html
متقی آزاده، حسینی اصفهانی فیروزه، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با بروز پرفشاری خون: مطالعه قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (6) :433-440