بررسی ارتباط عادات غذایی با قندخون و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی نوع دو
|
نازیلا کسائیان ، بدرالملوک فرقانی ، بابک فقیه ایمانی ، دکتر مهرداد حسینپور ، دکتر مسعود امینی  |
، emrc@mui.ac.ir |
|
چکیده: (34583 مشاهده) |
مقدمه: این مطالعه به منظور بررسی عادات غذایی بیماران دیابتی نوع دو مراجعهکننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان و ارتباط این عادات با میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله انجام گرفت. مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی ـ تحلیلی با روش نمونهگیری آسان بر روی افراد دیابتی نوع دو بالای 30 سال مراجعهکننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان انجام شد. از افراد شرکتکننده در مطالعه، پرسشنامه استاندارد عادات غذایی توسط کارشناس تغذیه در بدو ورود به مرکز تحقیقات تکمیل شد. بر اساس این پرسشنامه، 34 ماده غذایی بر اساس دفعات مصرف در سه گروه: بیش از 3 بار در هفته، 3-1 بار در هفته و کمتر از یک بار در هفته جای گرفتند. برای هر بیمار آزمایشهای بیوشیمیایی قند خون ناشتا (FBS) و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغیره و آزمون t استفاده گردید و 05/0p< معنیدار تلقی شد. یافتهها: از بین 90 بیمار دیابتی که پرسشنامه عادات غذایی را تکمیل کردند، 86 نفر (31 مرد و 55 زن) که اطلاعات آنها کامل بود، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که مصرف سبزیها با FBS و HbA1c ارتباط معکوس و مصرف میوههای تازه با HbA1c رابطه معکوس دارد. از سوی دیگر گوشت گوسفند، گوشت گوساله، سیبزمینی، دنبه و ساکارز (قند، شکر، پولکی) با FBS رابطه مستقیم دارند. نتیجهگیری: از نتایج این مطالعه چنین استفاده میشود که میوهها و سبزیها در کنترل بیماری دیابت و جلوگیری از عوارض این بیماری سودمند بوده گوشتهای قرمز، سیبزمینی، دنبه و ساکارز قند خون ناشتا را بالا میبرند؛ بنابراین، به نظر میرسد باید بیماران دیابتی را به مصرف بیشتر میوهها و سبزیها تازه ترغیب کرد و از مصرف زیاد گوشتهای قرمز، سیبزمینی، دنبه و ساکارز منع نمود. |
|
واژههای کلیدی: عادات غذایی، دیابت، قندناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله |
|
متن کامل [PDF 244 kb]
(6634 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1385/8/30 | انتشار: 1380/12/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|