[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 16، شماره 3 - ( 6-1393 ) ::
جلد 16 شماره 3 صفحات 211-220 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر اثرات دانه‌ی بزرک و ترکیبات غذایی موجود در آن بر سندرم متابولیک و عوامل خطر مرتبط
زهرا یاری، دکتر پروین میرمیران *، نازنین مصلحی
دانشيار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (3408 مشاهده)

مقدمه: در سال‌های اخیر شیوع سندرم متابولیک در بیشتر کشورها افزایش یافته، به طوری که شیوع آن در بزرگسالان جهان %25-10 تخمین زده شده است. در ایران، %30 از بزرگسالان و %10 از نوجوانان به سندرم متابولیک مبتلا هستند. سندرم متابولیک خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی را 2 برابر و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 5 برابر افزایش می‌دهد. بزرک غنی‌ترین منبع گیاهی اسید چرب ضروری اسید آلفالینولنیک و لیگنان بوده و حاوی فیبر بالایی می‌باشد، و بررسی‌ها، نقش احتمالی آن را در پیشگیری از بیماری‌های مزمن از جمله بیماری‌های قلبی ـ عروقی، سرطان و دیابت نشان داده اند. هم‌چنین، شواهدی وجود دارد که نشان می­دهد این ماده‌ی غذایی فراسودمند می‌تواند اثرات مفیدی در کاهش شیوع سندرم متابولیک از راه کاهش عوامل‌ خطر مرتبط با این سندرم داشته باشد. مقاله‌ی مروری حاضر با هدف بررسی اثرات بزرک و برخی ترکیبات غذایی موجود در آن بر سندرم متابولیک و عوامل خطر آن انجام گرفت. یافته‌ها: مرور مقالات نشان داد مصرف بزرک، لیگنان یا اسید آلفا لینولنیک موجود در آن در کاهش یا کنترل عوامل خطر سندرم متابولیک (شامل چاقی شکمی، افزایش سطح سرمی تری‌گلیسرید، کاهش سطح کلسترول ـ HDL، اختلال گلوکز ناشتا و فشار خون بالا)، موثر می‌باشد. دو اثر مهم بزرک در زمینه‌ی پیشگیری و درمان سندرم متابولیک، کاهش مقاومت به انسولین و چاقی شکمی است. علاوه بر این، بزرک در کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب که دو فاکتور به هم مرتبط و مهم در چاقی و سندرم متابولیک هستند،  نیز نقش دارد. 

واژه‌های کلیدی: سندرم متابولیک، بزرک، عوامل خطر مرتبط، ترکیبات غذایی
متن کامل [PDF 337 kb]   (849 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۲/۱۱/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۳/۳/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۳/۶/۲۹
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

yari Z, mirmiran P, moslehi N. Effects of Flaxseed and Its Nutritional Components on the Metabolic Syndrome and Associated Risk Factors. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2014; 16 (3) :211-220
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1694-fa.html
یاری زهرا، میرمیران پروین، مصلحی نازنین. مروری بر اثرات دانه‌ی بزرک و ترکیبات غذایی موجود در آن بر سندرم متابولیک و عوامل خطر مرتبط. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (3) :211-220

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1694-fa.html

جلد 16، شماره 3 - ( 6-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.053 seconds with 805 queries by yektaweb 3506