فاطره مؤمنی جاوید ، معصومه سیمبر ، ماهرخ دولتیان ، حمید علوی مجد
مرکز تحقیقات مادری ایمن، گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، msimbar@yahoo.com
مقدمه: بارداری عارضه‌دارشده با دیابت مستلزم افزایش منابع بهداشتی و مراقبتی به منظور کنترل مناسب میزان قند در طول بارداری و کاهش عواقب شدید پری ناتال می‌باشد. امروزه تغییر در سبک زندگی الگوی ابتلا به بیماری‌ها را تغییر داده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه‌ی برخی از عوامل موثر بر سبک زندگی (خودمراقبتی در بارداری، حمایت اجتماعی درک ‌شده، استرس درک‌ شده) در زنان مبتلا به دیابت بارداری و زنان باردار سالم انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی توصیفی‌ ‌مقایسه‌ای حاضر روی 100 زن باردار با تشخیص قطعی دیابت بارداری و هم زمان با آن 100 زن باردار سالم، مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1392 انجام شد. گردآوری داده‌ها، از راه مصاحبه و تکمیل پرسش‌نامه‌ی خودمراقبتی در بارداری, حمایت اجتماعی درک‌شده و استرس درک‌شده صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 18 استفاده شد. یافته‌ها: متغیر‌های آمارنگاری و‌ مامایی بین دو گروه مشابه بود. میانگین نمره‌ی خود‌مراقبتی در بارداری در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به دیابت‌ بارداری به‌ترتیب 90/71 و 87/81 (001/0P<) و میانگین نمره‌ی حمایت اجتماعی درک‌شده‌ به‌ ترتیب 75/65‌ و 88/73 (001/0P<)،‌ و‌ میانگین نمره‌ی استرس درک‌شده به‌ ترتیب 57/51 و 27/60 (001/0P<) بود. نتیجه‌گیری: زنان در گروه مبتلا به دیابت بارداری؛ خود مراقبتی، حمایت اجتماعی درک شده و استرس کمتری را تجربه می‌کردند. این یافته ضرورت توجه بیشتر به خودمراقبتی و حمایت اجتماعی زنان در طی بارداری را نشان می‌دهد که می‌توان با افزایش آگاهی و آموزش به زنان باردار در زمینه‌ی داشتن سبک زندگی مناسب در دوران بارداری و هر مداخله‌ای که منجر به ارتقای سبک زندگی در آنان شود، از بروز دیابت در بارداری پیشگیری نمود.
واژه‌های کلیدی: دیابت بارداری، خودمراقبتی در بارداری، استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده
دریافت: 1392/11/24 | پذیرش: 1393/3/3 | انتشار: 1393/6/16

Momeni javid F, simbar M, Dolatian M, Alavi Majd H. Comparison of Pregnancy Self-Care, Perceived Social Support and Perceived Stress of Women with Gestational Diabetes and Healthy Pregnant Women . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2014; 16 (3) :156-164

مؤمنی جاوید فاطره، سیمبر معصومه، دولتیان ماهرخ، علوی مجد حمید. مقایسه‌ی خودمراقبتی در بارداری، حمایت اجتماعی درک‌شده و استرس درک‌شده در زنان مبتلا به دیابت بارداری و زنان باردار سالم . مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1393; 16 (3) :156-164