| ارتباط بین مصرف لبنیات و مواد مغذی موجود در آن با سندرم متابولیک و اجزای آن: مروری بر مطالعات | 
								
								  | شیرین قطب الدین    ،    زهرا بهادران    ،    پروین میرمیران    ،    کبری ناخدا      ،    فریدون عزیزی    | 
								
								  | انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ، parvin.mirmiran@gmail.com | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (10389 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: سندرم متابولیک به عنوان یک عامل خطرساز بیماریهای قلبی ـ عروقی و دیابت محسوب میشود. مطالعات اپیدمیولوژی نشان دادهاند مصرف لبنیات نقش مهمی در پیشگیری و درمان سندرم متابولیک دارد. مقالهی مروری حاضر با مرور بررسیهای انجام شده در زمینهی ارتباط بین مصرف لبنیات و مواد مغذی موجود در آن با سندرم متابولیک و اجزای آن، صورت پذیرفت. مواد و روشها: واژگان کلیدی لبنیات، کلسیم و شیر، در ترکیب با واژگان سندرم متابولیک، بیماریهای قلبی ـ عروقی، چاقی، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، استرس اکسیداتیو و التهاب برای جستجو در پایگاه پاب مد بین سالهای 2000 تا 2013 میلادی مورد استفاده قرار گرفت. مطالعات اپیدمیولوژی و مداخلهای با طراحی مناسب و نیز مقالههای مروری با کیفیت مطلوب مورد استفاده واقع شدند. یافتهها: یافتههای بیشتر پژوهشها نشان دادهاند مصرف لبنیات با خطر سندرم متابولیک و اجزای آن ارتباط معکوس دارد. کلسیم، پروتئینها، پپتیدهای بیواکتیو و برخی اسیدهای چرب موجود در لبنیات در ایجاد اثرات محافظتی مشارکت دارند. سازوکار اصلی کلسیم در کاهش خطر سندرم متابولیک به تنظیم هورمونهای کلسیتروفیک، اتصال با اسیدهای صفراوی و افزایش دفع چربی از راه مدفوع، تنظیم سطح کلسیم داخل سلولی و تغییر سوخت و ساز دیگر الکترولیتها نظیر سدیم نسبت داده میشود. پروتئین شیر به ویژه پروتئین وی موجب بهبود فراسنجهای لیپیدی، فشار خون و حساسیت به انسولین میگردد. اسیدهای چرب موجود در لبنیات نیز سبب بهبود استرس اکسیداتیو و التهاب، مهار فاکتورهای رونویسی کبدی و فعالسازی ژنهای درگیر در لیپوژنز میگردد. نتیجهگیری: افزایش مصرف محصولات لبنی میتواند در کاهش خطر بروز و گسترش سندرم متابولیک و اجزای آن موثر باشد. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  لبنیات، کلسیم، شیر، سندرم متابولیک، بیماریهای قلبی ـ عروقی، چاقی، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، استرس اکسیداتیو، التهاب | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 282 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (4323 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  مروری |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تغذيه دریافت: 1392/9/5 | پذیرش: 1392/12/12 | انتشار: 1393/4/21
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |