بررسی تأثیر پودر پسته وحشی (بنه) بر چربیها و لیپوپروتئینهای سرم خون خرگوشهای نر
|
دکتر سعید نظیفی ، دکتر مهدی صائب ، دکتر مرتضی یاوری ، دکتر جعفر جلائی  |
، nazifi@shirazu.ac.ir |
|
چکیده: (۳۳۸۷۳ مشاهده) |
مقدمه: در این مطالعه تأثیر پودر پسته وحشی (بنه) بر چربیها و لیپوپروتئینهای سرم خون خرگوش (به عنوان مدل حیوانی برای انسان) بررسی شد. مواد و روشها: سی قطعه خرگوش نر سالم انتخاب و به طور تصادفی به 6 گروه مختلف تقسیم شدند. به هر گروه آزمایشی (شامل 5 قطعه خرگوش) درصدهای متفاوتی از پودر پسته وحشی (10% و 100%)، کلسترول، روغن نباتی و روغن دنبه داده شد. چربیها و لیپوپروتئینهای سرم خون به روشهای متداول آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفتند. یافتهها: پس از مصرف جیرههای حاوی 10 و 100 درصد پودر پسته وحشی غلظت تریگلیسرید، کلسترول، لیپیدتام، HDL ـ کلسترول، VLDL ـکلسترول و LDL ـکلسترول سرم در دفعات مختلف نمونهگیری اختلاف آماری معنیدار نشان دادند (05/0p<) به طوری که با پیشرفت زمان مصرف جیرههای حاوی 10 و 100 درصد پودر پسته وحشی، روند کاهش معنیداری در غلظت تریگلیسرید، کلسترول، لیپیدتام، VLDLـکلسترول و LDL ـکلسترول و افزایش معنیداری در غلظت HDL ـ کلسترول سرم دیده شد (05/0p<). مصرف جیره حاوی 10% روغن نباتی در خرگوشهای نر با افزایش معنیداری در غلظت تریگلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئینهای سرم (LDL، VLDL و HDL) همراه بود (05/0 p<). مصرف جیره حاوی 10% روغن دنبه در خرگوشهای نر منجر به کاهش معنیداری در غلظت HDL ـکلسترول و لیپیدتام سرم شد (05/0p<). در این حالت، سایر چربیها و لیپوپروتئینها روند کاهش یا افزایش مشخصی نشان ندادند. مصرف جیره حاوی 1% کلسترول با کاهش معنیداری در غلظت تریگلیسرید، HDL ـکلسترول و VLDL ـکلسترول سرم و افزایش معنیداری در غلظت کلسترول و LDL ـ کلسترول سرم همراه بود (05/0p<). نتیجهگیری: به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف پودر پسته وحشی به دلیل داشتن درصد قابل توجهی از اسیدهای چرب غیراشباع و اسیدهای چرب ضروری، برای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی و آترواسکلروز و کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماریها مفید و سودمند است. مصرف پودر پسته وحشی سبب کاهش LDL ـکلسترول و افزایش HDL ـکلسترول سرم میشود. این تغییرات در غلظت لیپوپروتئینهای سرم برای پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی اهمیت زیادی دارد. |
|
واژههای کلیدی: پودر پسته وحشی (بنه)، چربی، لیپوپروتئین سرم، خرگوش نر |
|
متن کامل [PDF 321 kb]
(۳۲۷۵ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1385/8/28 | انتشار: 1383/12/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|
Nazifi S, Saeb M, Yavari M, Jalaee J. Studies on the effects of turpentine powder on the serum concentration of lipids and lipoproteins of male rabbits. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2005; 7 (1) :73-78 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-152-fa.html
دکتر سعید نظیفی ، دکتر مهدی صائب ، دکتر مرتضی یاوری ، دکتر جعفر جلائی . بررسی تأثیر پودر پسته وحشی (بنه) بر چربیها و لیپوپروتئینهای سرم خون خرگوشهای نر. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. ۱۳۸۴; ۷ (۱) :۷۳-۷۸ URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-۱-۱۵۲-fa.html
|