ارتباط غلظت کلسترول ـ HDL با فاکتورهای تغذیهای و شاخصهای تنسنجی در افراد با اضافه وزن و غلظت پایین کلسترول ـ HDL
|
ندا قاسم نژاد ، پروین میرمیران ، گلاله اصغری ، فریدون عزیزی  |
مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم؛ گروه تغذیه انسانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (۱۲۰۰۶ مشاهده) |
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط غلظت کلسترول ـ HDL با فاکتورهای تغذیهای و شاخصهای تنسنجی در افراد با غلظت پایین کلسترول ـ HDL انجام شد. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی توصیفی- تحلیلی حاضر روی 138 فرد بزرگسال با اضافه وزن و کلسترول ـ HDL کمتر از 40 میلیگرم در صد میلیلیتر صورت گرفت. غلظت کلسترول ـ HDL سرم پس از 14 ساعت ناشتایی اندازهگیری گردید. فعالیت بدنی، بافت چربی و عضلانی، قد، وزن، دور کمر و دور باسن با روشهای استاندارد اندازهگیری و نمایهی تودهی بدن، نسبتهای دور کمر به دور باسن، و دور کمر به قد محاسبه گردید. دریافت غذایی به وسیله 3 پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته ارزیابی گردید. یافتهها: میانگین±انحراف معیار سنی افراد 6/13±6/46 سال و 61% آنها مرد بودند. پس از تعدیل برای عوامل مداخلهگر، ارتباط معنیداری بین غلظت کلسترول ـ HDL با دریافت انرژی و درشت مغذیها و ریزمغذیها دیده نشد. در میان عوامل تغذیهای مورد بررسی، دریافت کلی اسیدهای چرب چند غیر اشباع (012/0=P و 213/0=β) و لینولئیک اسید (046/0=P و 148/0=β)، آلفا لینولنیک اسید (044/0=P و 136/0=β) و دوکوزا هگزانوئیک اسید (035/0=P و 165/0=β) ارتباط معنیداری مستقیمی با غلظت کلسترول ـ HDL خون داشت. همچنین، آنالیز رگرسیون خطی، ارتباط معکوس غلظت کلسترول ـ HDL خون را با افزایش وزن (041/0=P و 224/0-=β)، دور کمر (050/0 =P و 187/0- =β) و نسبت دور کمر به دور باسن (036/0=P و 236/0- =β) نشان داد. نتیجهگیری: غلظت کلسترول ـ HDL خون با برخی از فاکتورهای غذایی و تنسنجی ارتباط معنیداری داشت. |
|
واژههای کلیدی: کلسترول ـ HDL، انرژی، پروتئین، کربوهیدرات، چربی |
|
متن کامل [PDF 287 kb]
(۵۱۹۲ دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/3/5 | پذیرش: 1391/12/16 | انتشار: 1391/12/16
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|