[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 15، شماره 2 - ( 5-1392 ) ::
جلد 15 شماره 2 صفحات 174-182 برگشت به فهرست نسخه ها
القای دیابت نوع 2 تجربی با استفاده از روغن‌های زیتون و دنبه در موش صحرایی
دکتر سید رضا فاطمی طباطبایی، دکتر نغمه موری بختیاری، دکتر عبدالرضا ملکیان، دکتر عباس کریمیان، سعید ایوانی، دکتر سید محمد علی نوری، دکتر اشکیانی پویا، نقاشپور فریناز
دانشگاه شهید چمران اهواز ، fatemi_r@scu.ac.ir
چکیده:   (8794 مشاهده)

مقدمه: استفاده‌ی زیاد از چربی در جیره‌ی غذایی سبب بروز مقاومت انسولینی می­گردد.  بنابراین، پژوهش حاضر به منظور ارایه‌ی مدل تجربی مناسبی از دیابت نوع دو و مقایسه‌ی توانایی روغن­های زیتون و دنبه در القای مقاومت انسولینی انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش در سه مرحله، هر بار با 15 سر موش صحرایی نژاد اسپراگ دالی انجام گردید. گروه­های کنترل، روغن زیتون و روغن دنبه، به مدت سه هفته به ترتیب توسط جیره‌ی معمول موش صحرایی، جیره‌ی غنی شده با 31% روغن زیتون یا روغن دنبه، تغذیه (مرحله اول)، و سپس با تجویز داخل صفاقی 35 میلی‌گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین (مراحل 2 و 3) دیابتی شدند. یافته‌ها: آزمون تحمل گلوکز خوراکی(OGTT)  در مرحله‌ی اول بیانگر عدم تحمل گلوکز در هر دو گروه در مقایسه با گروه کنترل بود (05/0P<)، و در مرحله‌ی دوم مقدار افزایش سطح گلوکز خون در گروه روغن زیتون بیشتر بود. هر دو روغن به ویژه روغن زیتون مقادیر کلسترول تام و کلسترول ـ LDL را افزایش دادند. سطح انسولین در گروه روغن دنبه، به ­ویژه پس از دیابتی شدن بیشتر از سایر گروه­ها بود. بر اساس یافته‌های آزمون تحمل انسولین و یافته‌های HOMA-IR حساسیت به انسولین در هر دو گروه، به ویژه در گروه روغن دنبه کاهش یافت. نتیجه­گیری: هر دو روغن دارای اثرات قابل توجهی بر سوخت و ساز بودند، ولی روغن زیتون بیشتر سبب اختلالات لیپید خون و روغن دنبه بیشتر سبب مقاومت نسبت به انسولین گردید. به نظر می­رسد روغن دنبه مدل مناسب­تری برای مطالعه‌ی اختلالات کربوهیدراتی دیابت نوع 2 و روغن زیتون مدل مناسب­تری در ایجاد اختلالات لیپیدی و به احتمال زیاد سندرم متابولیک باشد.

واژه‌های کلیدی: روغن دنبه، روغن زیتون، حساسیت به انسولین، دیابت نوع 2
متن کامل [PDF 317 kb]   (3199 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۹۰/۹/۱۳ | پذیرش: ۱۳۹۲/۵/۷ | انتشار: ۱۳۹۲/۵/۷
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fatemi Tabatabaei S R, Moori Bakhtiary N, Malekian A, Karimian A, Eivani S, Noori S M A, et al . Induction of Experimental Type 2 Diabetes Using Olive and Rump Oils in Rat. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2013; 15 (2) :174-182
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1305-fa.html

فاطمی طباطبایی سید رضا، موری بختیاری نغمه، ملکیان عبدالرضا، کریمیان عباس، ایوانی سعید، نوری سید محمد علی، و همکاران.. القای دیابت نوع 2 تجربی با استفاده از روغن‌های زیتون و دنبه در موش صحرایی. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1392; 15 (2) :174-182

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1305-fa.html



جلد 15، شماره 2 - ( 5-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3974