زهرا کارگر نوین ، زهره اسدی ، بهرام رشید خانی ، ماهیار آذر
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی ، نوینzknovin@hotmail.com

مقدمه: تصویر ذهنی بدن نشان­دهنده‌ی تصوری است که فرد از بدن خود دارد. سطح بالای نارضایتی از بدن سبب کاهش اعتماد به نفس و افسردگی می‌شود. بررسی عوامل احتمالی مرتبط با تصویر ذهنی نامطلوب از بدن (نمایه‌ی توده‌ی بدن، میزان فعالیت بدنی و میزان مصرف روزانه گروه­های مختلف مواد غذایی) می­تواند راه‌گشا باشد. مواد و روش­ها: از 203 کارمند دانشگاه 188 نفر وارد پژوهش شدند. وزن و قد آزمودنی‌ها اندازه­گیری، و 4 پرسش‌نامه‌ی داده‌های فردی، فعالیت بدنی، بسامد خوراک و پرسش‌نامه‌ی تصویر ذهنی از بدن با مصاحبه‌ی حضوری تکمیل گردید. یافته­ها: ارتباط ضعیفی بین نمایه‌ی توده‌ی بدن با تصویر ذهنی نامطلوب دیده شد (16/0=r)، ولی نمایه‌ی توده‌ی بدن و تصویر ذهنی در دو جنس اختلاف معنی‌داری نداشت، میزان فعالیت بدنی آقایان به طور معنی­داری از خانم‌ها بیشتر بود (016/0=P). درحالی‌که میزان فعالیت بدنی آقایان با تصویر ذهنی از بدن ارتباط داشت (292/0=r)، در خانم­ها ارتباطی نداشت. تصویر ذهنی از بدن با میزان مصرف روزانه‌ی هیچ‌یک از مواد غذایی به جز شیر و لبنیات همبستگی آماری معنی‌داری نداشت. در نهایت، با استفاده از رگرسیون خطی رابطه­ای برای محاسبه‌ی نمره‌ی تصویر ذهنی از بدن از راه نمایه‌ی توده‌ی بدن و فعالیت بدنی به دست آمد (005/0=P). نتیجه­گیری: تنها عوامل موثر بر تصویر بدنی از میان عوامل بررسی شده نمایه‌ی توده‌ی بدن و میزان فعالیت بدنی هستند، هرچه نمایه‌ی توده‌ی بدن بیشتر، تصویر ذهنی نامطلوب­تر، و هرچه فعالیت بدنی بیشتر، تصویر ذهنی مطلوب­تر می­شود. بنابراین افزودن امکانات ورزشی در محیط­های اداری می­تواند منجر به بهبود تصویر ذهنی از بدن می‌شود.

واژه‌های کلیدی: تصویر ذهنی ازبدن، نمایه‌ی توده‌ی بدن، فعالیت بدنی، گروه مواد غذایی
دریافت: 1390/9/12 | پذیرش: 1391/4/3 | انتشار: 1391/10/26

Kargarnovin Z, Asadi Z, Rashidkhani B, Azar M. Assesing Body Image and Its Relation with Body Mass Index, Food Group Consumption and Physical Activity Among the University of Economic Sciences. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2013; 14 (5) :455-463

کارگر نوین زهرا، اسدی زهره، رشید خانی بهرام، آذر ماهیار. ارتباط تصویر ذهنی از بدن با نمایه‌ی توده‌ی بدن، میزان مصرف گروه‌های مواد غذایی و میزان فعالیت بدنی در کارمندان اداری دانشگاه علوم اقتصادی. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (5) :455-463