ارتباط امنیت غذایی با تنوع غذایی در افراد بالای 40 سال در منطقهی 13 تهران
|
مجید حسن قمی، پروین میرمیران، زهره امیری، گلاله اصغری، سعید صادقیان، نرگس سربازی، فریدون عزیزی |
مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (9971 مشاهده) |
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط امنیت غذایی و تنوع غذایی در جمعیت بالای 40 سال مطالعهی قند و لیپید تهران بود. مواد و روشها: از جمعیت غیر دیابتی بالای 40 سال TLGS به طور تصادفی تعداد 200 نفر انتخاب، پرسشنامهی بررسی امنیت غذایی خانوار تکمیل، و به 4 گروه (امنیت غذایی بالا، مرز امنیت غذایی، امنیت غذایی پایین و امنیت غذایی خیلی پایین) تقسیم شدند. دادههای آمارنگاری، تنسنجی و دریافتهای غذایی نمونهها جمعآوری و امتیاز تنوع غذایی (DDS) بر اساس 5 گروه هرم راهنمای غذایی تعیین شد. یافتهها: میانگین DDS نمونهها 35/1±94/4 برآورد و در گروه امنیت غذایی بالا به طور معنیداری بیش از گروه ناامن غذایی (مجموع سه گروه دیگر) بود. میانگین امتیاز امنیت غذایی در چارک اول DDS (95/1±04/3) بیش از چارک سوم (1/2±94/1،005/0=P) و چهارم (2/2±22/2، 043/0=P) بود. کمترین و بیشترین درصد نمونههای دارای امنیت غذایی بالا به ترتیب در اولین و سومین چارک DDS بودند. پس از تعدیل اثر جنسیت، سن، نمایهی تودهی بدن، انرژی دریافتی، شغل و وضعیت تاهل شانس قرار گرفتن در کمترین چارک DDS میوهها در گروه امنیت غذایی بالا، 73% کمتر از گروه با وضعیت امنیت غذایی پایین بود. همبستگی معکوس بین امتیاز امنیت غذایی با DDS کل (42/0r=-، 012/0P=)، DDS گروه میوهها (45/0r=-، 004/0P=) و DDS گروه سبزیها (37/0r=-، 046/0P=) مشاهده گردید. نتیجهگیری: DDS به عنوان یکی از شاخصهای تغذیهی سالم با امنیت غذایی مرتبط است، به طوری که با افزایش سطح امنیت غذایی، DDS بهویژه DDS میوهها و سبزیها بیشتر میشود. |
|
واژههای کلیدی: امنیت غذایی، ناامنی غذایی، تنوع غذایی |
|
متن کامل [PDF 313 kb]
(2752 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/8/26 | پذیرش: 1391/2/25 | انتشار: 1391/8/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|