اثر هیپولیپیدمیک عصاره آبی برگ شنبلیله در موش صحرایی دیابتی
|
دکتر مهرداد روغنی ، دکتر توراندخت بلوچنژاد مجرد ، دکتر فرشاد روغنیدهکردی |
، mehjour@yahoo.com |
|
چکیده: (25396 مشاهده) |
مقدمه: با در نظر گرفتن اثرات هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک دانه شنبلیله و وجود شواهد متعدد مبنی بر اثر هیپوگلیسمیک برگ شنبلیله، در این مطالعه اثر هیپولیپیدمیک عصاره برگ آبی شنبلیله در مدل تجربی دیابت قندی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: برای این منظور موشهای صحرایی نر از نژاد ویستار به گروههای شاهد، شاهد تیمار شده با عصاره آبی برگ شنبلیله، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با عصاره تقسیم شدند. عصاره آبی شنبلیله در دوزهای mg/Kg 200 و 100 به روش درون صفاقی و یک روز در میان سه روز پس از شروع بررسی به مدت دو ماه تجویز شد. مقادیر تریگلیسرید، کلسترول تام، کلسترول HDL، و کلسترول LDL سرم در هفته قبل از بررسی و در هفتههای چهارم و هشتم پس از آن تعیین شد. یافتهها: میزان کلسترول تام سرم در موشهای دیابتی افزایش معنیدار نشان داد (05/0p<) و تیمار با عصاره تغییر معنیداری در سطح کلسترول سرم ایجاد نکرد. افزایش غیر معنیدار مقدار تریگلیسرید در موشهای دیابتی مشاهده شد و درمان موشهای دیابتی با عصاره قادر به کاهش سطح تریگلیسرید در مقایسه با گروه دیابتی نبود. به علاوه کلسترول LDL و HDL در موشهای دیابتی به ترتیب افزایش (01/0p<) و کاهش معنیدار (05/0p<) نشان داد و تیمار موشهای دیابتی با عصاره به ترتیب موجب کاهش (05/0p<) و افزایش معنیدار (01/0p<) این پارامترها گردید. نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان داد که تیمار موشهای دیابتی با عصاره آبی برگ شنبلیله موجب بهبود تغییرات نامطلوب مقدار کلسترول LDL و HDL میگردد که این اثر میتواند برای کاستن عوارض قلبی ـ عروقی ناشی از دیابت قندی مورد توجه باشد. |
|
واژههای کلیدی: شنبلیله، دیابت قندی، تریگلیسرید، کلسترول تام، LDL، HDL، موش صحرایی |
|
متن کامل [PDF 293 kb]
(3314 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1385/8/25 | انتشار: 1384/3/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|