الگوهای غذایی نوجوانان تهرانی و ارتباط آن با شاخصهای تنسنجی و فشار خون: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
گلاره کوچک پور، فیروزه حسینی، زهرا بهادران، دکتر پروین میرمیران، دکتر فریدون عزیزی |
دانشکدهی علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتوی تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (16437 مشاهده) |
نوجوانی مهمترین دورهی ایجاد عادات غذایی است. هدف پژوهش حاضر تعیین الگوهای غذایی در نوجوانان و ارتباط آن با نمایههای تنسنجی و فشار خون بود. مواد و روشها: در پژوهش حاضر، 507 نوجوان 19-10 ساله جمعیت قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافتهای غذایی فـرد بـا استفاده از پرسشنامهی بسامد خـوراک نیمه کمی انجام شد. شاخصهای تنسنجی (وزن، قد، دور کمر) و فشارخون، و فعالیت بدنی افراد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: دو الگوی غذایی با استفاده از روش تحلیل عاملی ـ تحلیل مولفههای اصلی با دوران واریماکس روی 21 گروه غذایی به دست آمد. الگوی غذایی سالم شامل سبزی، لبنیات کمچرب و غلات کامل، و الگوی غذایی ناسالم شامل غذاهای آماده، نوشیدنیهای شیرین و غلات تصفیه شده بود. تفاوت معنیداری در توزیع الگوی غذایی سالم بین دختران و پسران، و همچنین بین گروههای سنی مختلف مشاهده گردید، امتیاز الگوی غذایی سالم در پسران بیشتر از دختران و با بالا رفتن سن افزایش یافت. ارتباط معنیداری بین امتیاز الگوی غذایی ناسالم با میزان فعالیت بدنی وجود داشت و با افزایش امتیاز الگوی غذایی ناسالم، درصد فعالیت بدنی متوسط تا زیاد کاهش یافت. پس از تعدیل عوامل مداخلهگر، بین الگوی غذایی ناسالم و نمایهی تودهی بدن و دور کمر ارتباط معنیداری مشاهده گردید. ارتباط معنیداری بین فشار خون و هیچکدام از الگوهای غذایی مشاهده نشد. نتیجهگیری: پیروی از الگوی غذایی ناسالم در نوجوانان یکی از عوامل مهم افزایش نمایهی تودهی بدن و ایجاد چاقی شکمی میباشد. |
|
واژههای کلیدی: الگوی غذایی، نوجوانان، نمایهی تودهی بدن، فشارخون، دور کمر، تهران |
|
متن کامل [PDF 313 kb]
(3227 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1390/7/4 | پذیرش: 1390/8/30 | انتشار: 1393/3/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|