دانشکدهی علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتوی تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (18673 مشاهده)
نوجوانی مهمترین دورهی ایجاد عادات غذایی است. هدف پژوهش حاضر تعیین الگوهای غذایی در نوجوانان و ارتباط آن با نمایههای تنسنجی و فشار خون بود. مواد و روشها:در پژوهش حاضر، 507 نوجوان 19-10 ساله جمعیت قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافتهای غذایی فـرد بـا استفاده از پرسشنامهی بسامد خـوراک نیمه کمی انجام شد. شاخصهای تنسنجی (وزن، قد، دور کمر) و فشارخون، و فعالیت بدنی افراد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: دو الگوی غذایی با استفاده از روش تحلیل عاملی ـ تحلیل مولفههای اصلی با دوران واریماکس روی 21 گروه غذایی به دست آمد. الگوی غذایی سالم شامل سبزی، لبنیات کمچرب و غلات کامل، و الگوی غذایی ناسالم شامل غذاهای آماده، نوشیدنیهای شیرین و غلات تصفیه شده بود. تفاوت معنیداری در توزیع الگوی غذایی سالم بین دختران و پسران، و همچنین بین گروههای سنی مختلف مشاهده گردید، امتیاز الگوی غذایی سالم در پسران بیشتر از دختران و با بالا رفتن سن افزایش یافت. ارتباط معنیداری بین امتیاز الگوی غذایی ناسالم با میزان فعالیت بدنی وجود داشت و با افزایش امتیاز الگوی غذایی ناسالم، درصد فعالیت بدنی متوسط تا زیاد کاهش یافت. پس از تعدیل عوامل مداخلهگر، بین الگوی غذایی ناسالم و نمایهی تودهی بدن و دور کمر ارتباط معنیداری مشاهده گردید. ارتباط معنیداری بین فشار خون و هیچکدام از الگوهای غذایی مشاهده نشد. نتیجهگیری: پیروی از الگوی غذایی ناسالم در نوجوانان یکی از عواملمهم افزایش نمایهی تودهی بدن و ایجاد چاقی شکمی میباشد.
Koochakpour G, hosseini F, bahadoran Z, azizi M, azizi F. Food Patterns of Tehranian Adolescents and Their Relation to Anthropometric Measures and Blood Pressure: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2012; 14 (1) :1-9 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1249-fa.html
کوچک پور گلاره، حسینی فیروزه، بهادران زهرا، میرمیران پروین، عزیزی فریدون. الگوهای غذایی نوجوانان تهرانی و ارتباط آن با شاخصهای تنسنجی و فشار خون: مطالعهی قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1391; 14 (1) :1-9