دریافت انرژی، پروتئین و برخی عوامل موثر بر آنها در بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام خمینی تهران
|
مریم تقدیر ، مهکامه عاشورپور ، زهره قندچی ، مونا پورقادری ، مجتبی سپندی ، امیرمنصور علوی نائینی  |
دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، m.ashourpour@yahoo.com |
|
چکیده: (11476 مشاهده) |
مقدمه: سوتغذیهی پروتئین ـ انرژی، یکی از مشکلات شایع در بیماران کلیوی مورد درمان با همودیالیز است، که با کاهش کیفیت زندگی در این بیماران رابطهی مستقیم دارد. پژوهش حاضر، با هدف تعیین دریافت انرژی، پروتئین و برخی عوامل موثر بر آنها در بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. مواد و روشها: پژوهش حاضر، یک مطالعهی توصیفی ـ تحلیلی است که روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. برای ارزیابی رژیم غذایی بیماران از سه روز یادآمد 24 ساعتهی خوراک (دو روز معمولی و یک روز تعطیل)، و از نرمافزار (FP II) II Food Processor برای محاسبهی میزان دریافت انرژی و پروتئین استفاده شد. انرژی و پروتئین دریافتی در مقایسه با مقادیر توصیه شده برای بیماران همودیالیزی بیان شدند. یافتهها: دریافت انرژی و پروتئین به ترتیب در 1/94% و 1/86% از بیماران همودیالیزی مورد بررسی کمتر از میزان توصیه شده بود. بین سن با دریافت انرژی ارتباط معکوس معنیداری مشاهده شد (3/0-=r، 002/0=P). میانگین دریافت انرژی و پروتئین در مردان (به ترتیب 58/63±1320 کیلوکالری در روز و 25/2±81/54 گرم در روز) به طور معنیداری از زنان (به ترتیب 8/51±63/982 کیلوکالری در روز و 6/2±57/43 گرم در روز) بیشتر بود (به ترتیب 001/0=P، و 004/0=P). میانگین انرژی و پروتئین دریافتی در دو گروه با طول دیالیز کمتر از 3 سال و بیشتر از 3 سال، و در دو گروه با بیماری همراه و بدون بیماری همراه اختلاف آماری معنیداری را نشان نداد. نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش حاضر سوتغذیهی انرژی ـ پروتئین در بیماران همودیالیزی مورد بررسی از شیوع بسیار بالایی برخوردار است. |
|
واژههای کلیدی: سوتغذیه، همودیالیز، دریافت انرژی، دریافت پروتئین |
|
متن کامل [PDF 281 kb]
(4535 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
نفرولوژي دریافت: 1390/5/1 | پذیرش: 1390/7/17 | انتشار: 1393/3/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|