ارتباط مقدار و نوع پروتئین رژیم غذایی با عوامل خطر سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعهی قند و لیپید تهران
|
دکتر فریدون عزیزی، زهرا بهادران، فیروزه حسینی اصفهانی، سارا باستان، آمیتیس کی زاد، دکتر پروین میرمیران |
گروه تغذیه انسانی، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir |
|
چکیده: (12743 مشاهده) |
مقدمه: پژوهش مقطعی حاضر با هدف بررسی رابطهی مقدار پروتئین و نسبت دریافت غذایی پروتئین حیوانی به گیاهی، با عوامل خطرساز سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی طراحی و اجرا شد. مواد و روشها: بررسی مقطعی حاضر با استفاده از دادههای افراد 70-19 سالهی شرکتکننده در مرحلهی سوم مطالعهی قند و لیپید تهران انجام شد. دادههای مربوط به رژیم غذایی افراد با استفاده از یک پرسشنامهی روا و پایای نیمهکمی بسامد خوراک با 168 قلم غذایی ارزیابی گردید. کل پروتئین رژیم غذایی و دریافت غذایی پروتئین از منابع حیوانی و گیاهی محاسبه شد. بهمنظور تعیین ارتباط پروتئین رژیم غذایی و نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی با هر یک از عوامل خطرساز سندرم متابولیک، از مدلهای تحلیل رگرسیون خطی با تعدیل عوامل مداخلهگر، استفاده گردید. یافتهها: در پژوهش حاضر، 45% از شرکتکنندگان مردان بودند و میانگین سنی مردان و زنان به ترتیب 6/13± 5/40 و 8/12±6/38 سال بود. میانگین دریافت پروتئین در زنان و مردان به ترتیب، 7/13 و 6/13% از انرژی بود. بین دریافت پروتئین و نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی با دور کمر در زنان ارتباط معکوس مستقل مشاهده گردید. غلظت گلوکز ناشتای سرم در زنان و مردان، رابطهی مستقیم با دریافت پروتئین، و رابطهی معکوس با نسبت دریافت پروتئین حیوانی به گیاهی داشت. ارتباط مستقیم بین دریافت پروتئین و غلظت کلسترول ـ HDL مشاهده شد. دریافت پروتئین با فشارخون دیاستولی در زنان ارتباط معکوس داشت. نتیجهگیری: مقدار و نوع پروتئین دریافتی مستقل از دانسیتهی انرژی، مقدار و نوع چربیها، محتوای کربوهیدرات و فیبر، با عوامل خطر سندرم متابولیک ارتباط دارد. |
|
واژههای کلیدی: عوامل خطر سندرم متابولیک، پروتئین رژیم غذایی، پروتئین حیوانی، پروتئین گیاهی |
|
متن کامل [PDF 304 kb]
(1796 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: ۱۳۹۰/۲/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۰/۱۰/۶
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|