| اعتبارسنجی و به کارگیری پرسشنامهی HFIAS در سنجش ناامنی غذایی خانوارهای شهری ورامین در سال 1388 | 
								
								  | ناهید سالارکیا    ،    مرتضی عبداللهی    ،    مریم امینی    ،    مریم اسلامی امیر آبادی    | 
								
								  | گروه تحقیقات سیاست گذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، n_salarkia@hotmail.com | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (30655 مشاهده) | 
								
								  | مقدمه: اندازه گیری ناامنی غذایی به دلیل ماهیت چند بعدی آن چالشی همیشگی برای محققین بوده است. بررسی حاضر با هدف اعتبار سنجی و به کار گیری پرسشنامه HFIAS در سنجش ناامنی غذایی خانوارهای شهری ورامین در سال 1388 انجام گرفت. مواد و روش ها: طی مطالعه توصیفی تحلیلی 400 خانوار از مناطق شهری ورامین با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه 9 سوالی مقیاس ناامنی غذایی خانوار Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) بود. پس از تعیین امتیاز ناامنی غذایی، خانوار ها در چهار گروه: امن، ناامن خفیف، متوسط و شدید غذایی طبقه بندی شدند. پیوستگی درونی گویه ها با ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار ساختاری پرسشنامه با تحلیل عاملی آزمون شد. یافتهها: 21% خانوارها در طبقه امن غذایی قرار داشتند. نا امنی خفیف، متوسط و شدید غذایی به ترتیب در 5/46، 25 و 5/7 % خانوارها مشاهده شد. در پاسخ به سوالات پرسشنامه HFIAS بیشترین مورد تجربه ناامنی غذایی خانوار ها (72%) درک کیفیت ناکافی غذای دریافتی بود. ضریب آلفای کرونباخ (95/0=α ) نشان دهنده پایداری درونی بالای پرسشنامه مورد استفاده است. بر اساس تحلیل عاملی انجام شده دو عامل کیفیت و دریافت ناکافی غذا استخراج شدکه در کل 5/77% واریانس را شامل می شدند. نتیجه گیری: ناامنی غذایی در مناطق شهری ورامین وجود داشت. پرسشنامه مورد استفاده ضمن سادگی و سرعت در اجرا، دارای اعتبار قابل قبول برای تعیین شیوع ناامنی غذایی خانوارها بوده و روایی و پایایی لازم را دارا می باشد. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  اعتبارسنجی، ناامنی غذایی، خانوار، دسترسی | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 319 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (7033 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشی |
                                  موضوع مقاله: 
                                  تغذيه دریافت: 1389/12/17 | پذیرش: 1390/4/20 | انتشار: 1393/3/3
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |