معاونت غذا و دارو دانشگاه شهید بهشتی ، shajieh_s@yahoo.com
چکیده: (45547 مشاهده)
چکیده
مقدمه: به منظور مقایسهی تاثیر نان جو دوسر واقعی (Oat) با نان جو رژیمی (بارلی) بر پروفایل چربی و قند مبتلایان به دیسلیپیدمی و دیابت نوع 2،این پژوهش روی مراجعین به انجمن دیابت ایران انجام گرفت. مواد و روشها: پژوهش به صورت مطالعهای دوسو کور روی 36 فرد مبتلا به دیابت نوع 2، بر اساس قند خون ناشتای بیشتر از 126 میلیگرم در صد میلیلیترو یکی از شاخصهای لیپیدی خارج از حد طبیعی انجام شد. بیماران به طور تصادفی در یکی از گروههای نان A و B قرار گرفتند. به تمام بیماران، روزانه 250 گرم نان جو دوسر یا نان جو عرضه شده در بازار به مدت 3 هفته داده شد. در ابتدا، پس از 10 روز و انتهای دورهی پژوهش،5 سیسیخون ناشتای وریدی از آزمودنیها گرفته شد. پس از یک دوره پاکسازی سه هفتهای، آزمودنیهای هر گروه به گروه مقابل منتقل گردید و اقدامات مرحلهی قبل در مورد آنها تکرار شد. یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان داد در هر دو گروه، تمام شاخصهای متابولیکی و تنسنجی به جز WHR بهبود پیدا کرد.میزان تغییرات قند خون ناشتا در گروه دریافت کنندهی نان جو دوسر و نان جو رژیمی به ترتیب 7/2±32- و 2/9±2/6-میلیگرم در صد میلیلیتر و میزان کلسترول ـ HDL در گروه بارلی (رژیمی) و نان جو دوسر به ترتیب2/0±34/1 و 8/1±2/9 میلیگرم بود.نتیجهگیری: پژوهش کنونی نشان داد که نانهای تهیه شده از جو دوسر و جو (بارلی) در بهبود شاخصهای تنسنجی و متابولیکی موثر هستند و اثرات سودمند نان تهیه شده با جو دوسر در کاهش قند خون و کلسترول ـ HDL به مراتب بیشتر است.
Najjar safari S, Rezvani S V, Haji Faraji M, Rashidkhani B. The Effect of . Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011; 13 (3) :233-242 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1045-fa.html
نجار صفری شجیعه، رضوانی سید وهاب الدین، حاجی فرجی مجید، رشید خانی بهرام. مقایسهی تاثیر مصرف نان جو دوسر واقعی با نان جو رایج عرضه شده در تهران، بر سطح سرم گلوکز و چربی در سرم مبتلایان به دیسلیپیدمی و دیابت نوع 2. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1390; 13 (3) :233-242