مقدمه: پژوهش کنونی با هدف بررسی اثر پودر جوانهی بروکلی بر گلوکز ناشتا و غلظت چربیهای خون در مبتلایان به دیابت نوع 2 طراحی و اجرا شد. مواد و روشها: 63 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بهطور تصادفی در سه گروه قرار گرفتند: 1) 10 گرم در روز پودر جوانهی بروکلی (21نفر)، 2) 5 گرم در روز پودر جوانهی بروکلی (22 نفر)، 3) شاهد 5 گرم در روز دارونما (20 نفر). قند خون ناشتا، کلسترول تام، تریگلیسرید، کلسترولLDL-، کلسترولHDL-، قبل و در پایان هفتهی چهارم مداخله اندازهگیری شد. یافتهها: در پایان هفتهی چهارم پودر جوانهی بروکلی موجب 5/13% کاهش معنیدار تریگلیسرید سرم در گروه 1، در مقایسه با گروه شاهد گردید (01/0>P). میانگین غلظت کلسترولHDL- در پایان هفتهی چهارم در گروه 1 بهطور معنیدار بالاتر از گروه 2 و گروه شاهد بود (01/0>P). نمایهی آتروژنیک پلاسما در گروه 1 در پایان مدت مداخله 26% کاهش داشت (05/0>P). 6/19% و 12% کاهش معنیدار قند خون ناشتا و 5/16% و 2/12% کاهش معنیدار کلسترول تام در پایان هفتهی چهارم در گروه 1 و 2 در مقایسه با ابتدای مطالعه مشاهده شد. نسبتهای کلسترول تام به کلسترولHDL- و کلسترولLDL- به کلسترولHDL- در گروه 1 در پایان هفتهی چهارم 3/12% و 6/10% کاهش معنیدار داشت (05/0>P). نتیجهگیری: یافتهها نشان داد پودر جوانهی بروکلی میتواند در بهبود غلظت چربیهای خون در بیماران دیابتی تاثیر مثبت داشته باشد.
Bahadoran Z, Mirmiran P, Mohtadinia J, Hedayati M, Shakeri N, Hosseinpanah ّ et al . Effects of Broccoli Sprout Powder on Fasting Serum Glucose and Lipid Profiles in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011; 13 (1) :18-25 URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-1042-fa.html
بهادران زهرا، میرمیران پروین، مهتدی نیا جواد، هدایتی مهدی، شاکری نزهت، حسین پناه فرهاد و همکاران.. اثر پودر جوانهی بروکلی بر گلوکز ناشتا و غلظت چربیهای خون در مبتلایان به دیابت نوع 2. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران. 1390; 13 (1) :18-25