اثر دریافت ماست پروبیوتیک و معمولی بر شاخصهای قند خون و مقاومت انسولینی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی کنترلدار تصادفی شده
|
هانیه السادات اجتهد، جواد مهتدی نیا، عزیز همایونی راد، میترا نیافر، محمد اصغری جعفرآبادی، وحید مفید |
دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، homayounia@tbzmed.ac.ir |
|
چکیده: (32234 مشاهده) |
مقدمه: ماست پروبیوتیک جز غذاهای فراسودمند محسوب میشود و اثرات مفیدی بر سلامت افراد دارد. در چندین پژوهش حیوانی اثر پروبیوتیکها در کاهش قند خون و به تاخیر انداختن بروز افزایش قند خون و مقاومت انسولینی گزارش شده است. با توجه به شیوع روز افزون دیابت نوع 2، پژوهش کنونی با هدف بررسی تاثیر ماست پروبیوتیک بر شاخصهای قند خون و مقاومت انسولینی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور روی 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک غدد و متابولیسم بیمارستان سینا تبریز انجام شد. افراد گروه آزمون روزانه 300 گرم ماست پروبیوتیک و افراد گروه شاهد روزانه 300 گرم ماست معمولی به مدت 6 هفته دریافت نمودند. دریافتهای غذایی، ویژگیهای تنسنجی، قند خون ناشتا، انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت انسولینی در ابتدا و انتهای پژوهش اندازهگیری شد. تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار SPSS، آزمونهای تی زوجی و تحلیل کوواریانس انجام شد. یافتهها: میانگین قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله بعد از مداخله، بین دو گروه تفاوت آماری معنیداری داشت (05/0>P). در گروه دریافت کنندهی ماست پروبیوتیک نیز در طول پژوهش، قند خون ناشتا کاهش معنیداری نشان داد (01/0>P)، ولی کاهش غلظت انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت انسولینی در این گروه معنیدار نشد (05/0<P). نتیجهگیری: با توجه به اثر ماست پروبیوتیک در کاهش قند خون ناشتا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، مصرف پروبیوتیکها را به عنوان درمان کمکی میتوان توصیه نمود. |
|
واژههای کلیدی: پروبیوتیک، دیابت نوع 2، مقاومت انسولینی، قند خون ناشتا |
|
متن کامل [PDF 286 kb]
(6595 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1389/6/29 | انتشار: 1390/2/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|