مرکز تحقیقات علوم غدد درون ریز و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، azizi@endocrine.ac.ir
چکیده: (43199 مشاهده)
مقدمه: عوامل خطر بیماری قلبی ـ عروقی از کودکی آغاز و به تدریج پیشرفت میکنند. کیفیت رژیم غذایی نقش مهمی در بروز این عوامل خطر دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی روند کیفیت رژیم غذایی کودکان و نوجوانانشرکتکننده در مطالعهی قند و لیپید تهران، بر اساس توصیههای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی طی 7/6 سال میباشد. مواد و روشها: ویژگیهای رژیم غذایی 113 نفر توسط پرسشنامهی 24 ساعت یادآمد طی 2 روز و پرسشنامهی بسامد خوراک، در سه مقطع زمانی جمعآوری شد. رژیم غذایی افراد با توصیههای تغذیه در زمینهی پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی، مقایسه و امتیاز کیفیت رژیم غذایی تعیین شد. افراد بر اساس کیفیت رژیم غذایی به سه گروه ضعیف، متوسط و خوب طبقهبندی شدند. همچنین روند کیفیت رژیم غذایی طی 7/6 سال ارزیابی شد. یافتهها: میانگین سنی افراد در ابتدای پژوهش 19/4±45/11 سال بود. درصد افراد با کیفیت رژیم غذایی ضعیف از 8/8% در ابتدای پژوهش به 3/28% در مرحلهی دوم (4/3 سال بعد)، و 4/32% در مرحلهی سوم (7/6 سال بعد) رسید. درصد افراد با کیفیت رژیم غذایی متوسط از 80% در مرحلهی اول به 70% و 65% در مرحلهی دوم و سوم پژوهش، به ترتیب کاهش یافت. بیش از 10% افراد در ابتدای بررسی کیفیت رژیم غذایی خوبی داشتند که در مرحلهی دوم و سوم بررسی به کمتر از 3% کاهش یافت. همچنین کاهش معنیدار کیفیت رژیم غذایی در مرحلهی دوم و سوم نسبت به ابتدای پژوهش مشاهده گردید (05/0P<). نتیجهگیری: کیفیت رژیم غذایی کودکان و نوجوانان در مقایسه با توصیهها در زمینهی پیشگیری از بیماریهای قلبی_ عروقی، روند نامطلوبی دارد.