:: جلد 8، شماره 4 - ( 10-1385 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 330-325 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر مصرف سرکه همراه غذای پرچرب بر لیپیدهای سرم در افراد سالم
فریده شیشه بر ، محمدطه جلالی ، سید محمود لطیفی
، fshishehbor@yahoo.com
چکیده:   (31012 مشاهده)
چکیده مقدمه: تغییراتی که پس از خوردن چربی در سطح لیپیدهای سرم ایجاد میشود (Postprandial lipidemia) با ایجاد آترواسکلروز ارتباط دارد و از عوامل خطرزای بیماریهای قلبی شناخته شده است. از طرفی شواهد اندکی وجود دارد که سرکهی سیب و اسید استیک باعث کاهش لیپیدهای سرم در رَت و موش می‏گردد اما اثر آن بر لیپیدهای خون انسان نامشخص است. مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر مصرف سرکهی سیب بر تغییرات لیپیدهای سرم پس از خوردن غذای پُر چرب در افراد سالم انجام شد. مواد و روشها : در این مطالعهی تجربی متقاطع، تغییرات لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرم پس از خوردن غذای پُرچرب به همراه سرکه در 16 داوطلب سالم بررسی شد. وعده غذای آزمایشی (test meal) شامل 5/0 گرم چربی(کره) به ازای کیلوگرم وزن بدن، یک بار با 15 سیسی سرکهی رقیق شده و بار دیگر با همان مقدار آب (به عنوان شاهد) در دو نوبت با فاصلهی 10 تا 15 روز مصرف شد. در هر نوبت آزمایش سه نمونه خون، ناشتا، 4 و 8 ساعت پس از خوردن وعده غذای آزمایشی گرفته شد. میزان تریگلیسرید، کلسترول و HDL-C سرم اندازهگیری شد. سطح زیر منحنی نیز با روش ذوزنقهای (trapezoidal) محاسبه گردید. دادهها با روش آماری آنالیز واریانس مقادیر تکرار شده و آزمون تی زوجی در نرمافزار آماری SPSS نسخهی 11 آنالیز شدند. یافتهها: سطح تری‏گلیسرید سرم پس از مصرف غذا با سرکه و با آب به طور معنی‏داری در مقایسه با سطح ناشتای آن افزایش یافت (05/0p<) و سپس به حد ناشتا رسید. اما تفاوتی در روند این تغییرات بین دو غذا وجود نداشت. بین سطح زیر منحنی تری‏گلیسرید بعد از خوردن غذا با سرکه ( mg/dL. 8h 66/326±75/820) و با آب ( mg/dL. 8h66/385±88/850) نیز تفاوتی وجود نداشت. همچنین تفاوتی بین تغییرات کلسترول تام، LDL-C و HDL-C بعد از خوردن غذا با سرکه و با آب مشاهده نگردید. نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف یک دوز سرکهی سیب به همراه غذای پرچرب بر تغییرات کوتاه مدت لیپیدها و لیپوپروتئنهای سرم پس از غذا در انسان تأثیری ندارد. پیشنهاد میشود در مطالعههای آتی مصرف طولانی مدت سرکه بر پروفایل لیپیدها در انسان مورد بررسی قرارگیرد.
واژه‌های کلیدی: سرکه، لیپیدهای سرم، لیپیدهای پس از غذا، غذای پُرچرب
متن کامل [PDF 258 kb]   (3809 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1386/2/25 | انتشار: 1385/9/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 8، شماره 4 - ( 10-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها