:: جلد 18، شماره 2 - ( 4-1395 ) ::
جلد 18 شماره 2 صفحات 104-97 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط مصرف میوه ها و سبزیجات قرمز، نارنجی و زرد رنگ با خطر بروز مقاومت به انسولین در بزرگسالان: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
سجاد خلیلی مقدم ، زهرا بهادران ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (8101 مشاهده)

مقدمه: مطالعات پیشین ارتباط بین انواع مختلف سبزیجات و میوه‌ها با دیابت را بررسی و ارتباط معکوسی بین دریافت کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها و مقاومت به انسولین را گزارش کرده‌اند، اما در سطح جامعه مطالعهای در ارتباط با انواع مختلف میوه‌ها و سبزیجات رنگی و مقاومت به انسولین انجام نگرفته است. مطالعهی حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سبزیجات و میوه‌جات قرمز، نارنجی و زرد رنگ با خطر مقاومت انسولین در بزرگسالان تهرانی طراحی شد. مواد و روشها: این مطالعه طولی در قالب مرحله 3 تا مرحله 4 مطالعه‌ی قند و لیپید تهران بر روی 940 بزرگسال بالاتر از 19 سال انجام گرفت. ارزیابی دریافت­های غذایی با استفاده از یک پرسشنامه‌ی نیمهکمی بسامدخوراک جمع‌آوری شد. در شروع مطالعه و پس از 3 سال پی‌گیری، قند ناشتای سرم و انسولین سرم اندازهگیری شدند. از آزمون لجستک رگرسیون برای بررسی ارتباط زیر مجموعه‌ی میوه‌ها و سبزیجات با بروز مقاومت به انسولین استفاده شد. یافتهها: میانگین سن و نمایه‌ی توده‌ی بدنی افراد شرکتکننده در مطالعه به ترتیب 1/12±3/40 سال و 4/4±4/26 کیلوگرم بر مترمربع بود. میانگین مصرف زیر مجموعه‌های میوه‌‌ها و سبزیجات به رنگ قرمز، صورتی، زرد، سبز، نارنجی و سفید، به ترتیب 503، 172، 104، 108، 16 گرم در روز بود. بعد از 3 سال پی‌گیری، مصرف بالای کل سبزیجات و میوه‌ها در مقایسه با مصرف پایین، با کاهش خطر مقاومت به انسولین همراه بود (018/0=P: 51/0=نسبت شانس). هم‌چنین در بین زیرمجموعه‌های سبزیجات و میوه‌ها، زیرمجموعه‌های قرمز/صورتی (012/0=P: 48/0=نسبت شانس)، نارنجی (001/0=P: 34/0=نسبت شانس) و زرد (011/0=P: 47/0=نسبت شانس) با کاهش معنیدار خطر مقاومت به انسولین همراه بودند. نتیجهگیری :مصرف بیشتر میوه‌جات و سبزیجات قرمز/ صورتی، زرد و نارنجی رنگ با کاهش خطر مقاومت به انسولین همراه است.

واژه‌های کلیدی: انسولین، شاخص مقاومت به انسولین، میوه‌ها، سبزیجات
متن کامل [PDF 301 kb]   (3401 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1394/10/19 | پذیرش: 1395/3/10 | انتشار: 1395/4/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 18، شماره 2 - ( 4-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها