دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران، ایران ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (8947 مشاهده)
مقدمه: هدف مطالعه حاضر، شناسایی
الگوی غذایی پیشبینیکننده نمایه
چاقی احشایی (VAI) به روش رگرسیون رتبهبندی کاهش یافته و بررسی
ارتباط آن با عوامل خطر کاردیومتابولیک در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) بود. مواد و روشها:
مطالعه مورد ـ شاهدی حاضر بر روی 53 زن مبتلا به PCOS و 167 زن سالم همسان شده از نظر سنی، از جمعیت قند
و لیپید تهران انجام شد. رژیم غذایی افراد با استفاده از پرسشنامهی بسامد نیمه
کمی خوراک ارزیابی شد. ارتباط الگوی غذایی با عوامل خطر کاردیومتابولیک با استفاده
از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی بررسی گردید. یافتهها:در این مطالعه، یک الگوی غذایی
با همبستگی مثبت با VAI (حاوی مقادیر سبزیجات سرخ شده، روغنهای گیاهی (به
جز روغن زیتون)، غذاهای آماده و مصرف کم لبنیات
و انواع کلم) شناسایی شد. این الگوی غذایی با تریگلیسیرید (32/0= کنترلr، 41/0=rPCOS)، نسبتTG/HDL-C (35/0=کنترلr، 44/0= rPCOS) و C-HDL(22/0-
=کنترلr،26/0- =rPCOS) در هردوگروه همبستگی داشت. همچنین در گروه
کنترل همبستگی مثبت با دور کمر، کلسترول تام (TC)، LDL-Cو فشار خون سیستولیک مشاهده شد. پس
از تعدیل سن وشاخص توده بدنی (BMI)، الگوی غذایی با TG ( 003/0=P، 22/0=کنترل β ؛001/0=P، 48/0=PCOSβ) و نسبتTG/HDL-C (002/0=P، 23/0=کنترلβ ؛001/0>P،52/0=PCOSβ)در هر دو گروه ارتباط داشت. در هر دو گروه
الگوی غذایی با HDL-C ارتباط معکوس
داشت، اما این ارتباط بعد از تعدیل اثر سن و BMI در گروه PCOS کاهش یافت. نتیجهگیری: تبعیت از این الگوی غذایی در گروه
کنترل، نسبت به گروه PCOS، ارتباط بیشتری
با خطر کاردیومتابولیک نشان داد.