گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انسیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده: (9005 مشاهده)
مقدمه: بهبود اختلالات چربی در پیشگیری
از عوارض دیابت دارای اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر عصاره روغنی سیاهدانه
بر اختلالات چربی خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. مواد و روشها:
پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسورکور، بر43 بیمار مرد و
زن مبتلا به دیابت نوع 2 که به صورت تصادفیساده در دو گروه مداخله (23 نفر) و دارونما (20 نفر)
تقسیم شدند، انجام گرفت. گروه مداخله، روزانه 2 عدد کپسول 500 میلیگرمی عصاره
روغنی سیاهدانه و گروه کنترل، روزانه 2 عدد کپسول 500 میلیگرمی دارونما را به
مدت 8 هفته مصرف نمودند. فراسنجهای چربی خون در ابتدا و پایان مداخله اندازهگیری
شد. یافتهها: در گروه مداخله نسبت به گروه دارونما، میانگین تغییرات غلظت
تریگلیسرید سرم(4/17- در برابر 7/16؛ 003/0=P)، کلسترول ـ LDL (2/16- در برابر 5/6؛ 001/0>P)، کلسترول تام (0/16- در برابر
9/2؛ 04/0=P) و نسبتکلسترول ـ LDL به کلسترول ـ HDL (31/0- در برابر 18/0؛ 002/0=P) در پایان هفتهی هشتم کاهش معنیداری
داشت. غلظت کلسترول ـ HDL سرم و نسبت
کلسترول تام به کلسترول ـ HDL،در پایان هفتهی هشتم در گروه
مداخله نسبت به گروه کنترل هیچ تفاوت معنیداری نداشت. نتیجهگیری: مصرف
عصارهی روغنی سیاهدانه، سبب بهبود فراسنجهای چربی خون در بیماران دیابتی نوع 2
میشود.