گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (11508 مشاهده)
مقدمه: وضعیت التهابی به عنوان یکی از عوارض سندرم متابولیک شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط گروههای غذایی با شاخصهای التهابی و سندرم متابولیک در افراد بزرگسال بود. مواد و روشها: روش مطالعهی حاضر به صورت مورد ـ شاهدی بود که در آن 80 فرد مبتلا به سندرم متابولیک و 160 فرد فاقد سندرم متابولیک به ترتیب به عنوان گروههای مورد و شاهد بررسی شدند. بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس معیار ATP III شناسایی و شاخصهای تنسنجی، بیوشیمی، فشارخون و نیز شاخصهای التهابی در آنها اندازهگیری گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری logistic regression و linear regression انجام گرفت. یافتهها: دریافت حبوبات، میوهها، لبنیات و گوشت قرمز رابطهی معکوس معنیدار و سبزیهای نشاستهای رابطهی مستقیم معنیداری را با سندرم متابولیک نشان داد. پس از تعدیل متغیرهای مخدوشکننده، تنها رابطه بین دریافت حبوبات، میوهها و لبنیات معنیدار باقی ماند. خطر سندرم متابولیک در بالاترین چارک دریافت حبوبات و میوهها 60% کمتر از پایینترین چارک دریافت، پس از تعدیل متغیرهای مخدوشکننده بود. همچنین افرادی که در بالاترین چارک دریافت لبنیات قرار داشتند، 40% شانس کمتری برای ابتلا به سندرم متابولیک در مقایسه با افراد در پایینترین چارک دریافت دارا بودند. غلظت hsCRP سرم در بالاترین چارک دریافت میوهها، حبوبات و لبنیات به طور معنیداری کمتر از پایینترین چارک دریافت این گروههای غذایی، پس از تعدیل متغیرهای مخدوشکننده بود. نتیجهگیری: دریافت میوه، لبنیات و حبوبات با سندرم متابولیک و غلظت hsCRP سرم رابطهی معکوسی دارد.