مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده: (11238 مشاهده)
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط امنیت غذایی و تنوع غذایی در جمعیت بالای 40 سال مطالعهی قند و لیپید تهران بود. مواد و روشها: از جمعیت غیر دیابتی بالای 40 سال TLGS به طور تصادفی تعداد 200 نفر انتخاب، پرسشنامهی بررسی امنیت غذایی خانوار تکمیل، و به 4 گروه (امنیت غذایی بالا، مرز امنیت غذایی، امنیت غذایی پایین و امنیت غذایی خیلی پایین) تقسیم شدند. دادههای آمارنگاری، تنسنجی و دریافتهای غذایی نمونهها جمعآوری و امتیاز تنوع غذایی (DDS) بر اساس 5 گروه هرم راهنمای غذایی تعیین شد. یافتهها: میانگین DDSنمونهها 35/1±94/4 برآورد و در گروه امنیت غذایی بالا به طور معنیداری بیش از گروه ناامن غذایی (مجموع سه گروه دیگر) بود. میانگین امتیاز امنیت غذاییدرچارک اول DDS (95/1±04/3) بیش از چارک سوم (1/2±94/1،005/0=P) وچهارم (2/2±22/2، 043/0=P) بود. کمترین و بیشترین درصد نمونههای دارای امنیت غذایی بالا به ترتیب در اولین و سومین چارک DDSبودند. پس از تعدیل اثر جنسیت، سن، نمایهی تودهی بدن، انرژی دریافتی، شغل و وضعیت تاهل شانس قرار گرفتن در کمترین چارک DDSمیوهها در گروه امنیت غذایی بالا، 73% کمتر از گروه با وضعیت امنیت غذایی پایین بود. همبستگی معکوس بین امتیاز امنیت غذایی با DDSکل (42/0r=-، 012/0P=)، DDSگروه میوهها (45/0r=-،004/0P=) و DDSگروه سبزیها (37/0r=-، 046/0P=) مشاهده گردید. نتیجهگیری: DDSبه عنوان یکی از شاخصهای تغذیهی سالم با امنیت غذایی مرتبط است، به طوریکه با افزایش سطح امنیت غذایی، DDSبهویژه DDSمیوهها و سبزیها بیشتر میشود.