:: جلد 13، شماره 3 - ( 6-1390 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 242-233 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه‌ی تاثیر مصرف نان جو دوسر واقعی با نان جو رایج عرضه شده در تهران، بر سطح سرم گلوکز و چربی در سرم مبتلایان به دیس‌لیپیدمی و دیابت نوع 2
شجیعه نجار صفری ، سید وهاب الدین رضوانی ، مجید حاجی فرجی ، بهرام رشید خانی
معاونت غذا و دارو دانشگاه شهید بهشتی ، shajieh_s@yahoo.com
چکیده:   (45055 مشاهده)

چکیده

مقدمه: به منظور مقایسه‌ی تاثیر نان جو دوسر واقعی (Oat) با نان جو رژیمی (بارلی) بر پروفایل چربی و قند مبتلایان به دیس‌لیپیدمی و دیابت نوع 2،  این پژوهش روی مراجعین به انجمن دیابت ایران انجام گرفت. مواد و روش‌ها: پژوهش به صورت مطالعه‌ای دوسو کور روی 36 فرد مبتلا به دیابت نوع 2، بر اساس قند خون ناشتای بیشتر از 126 میلی‌گرم در صد میلی‌‌لیتر و یکی از شاخص‌های لیپیدی خارج از حد طبیعی انجام شد. بیماران به طور تصادفی در یکی از گروه‌های نان A و B قرار گرفتند. به تمام بیماران، روزانه 250 گرم نان جو دوسر یا نان جو عرضه شده در بازار به مدت 3 هفته داده شد. در ابتدا، پس از 10 روز و انتهای دوره‌ی پژوهش، 5 سی‌سی خون ناشتای وریدی از آزمودنی‌ها گرفته شد. پس از یک دوره پاکسازی سه هفته‌ای، آزمودنی‌های هر گروه به گروه مقابل منتقل گردید و اقدامات مرحله‌ی قبل در مورد آنها تکرار شد. یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان داد در هر دو گروه، تمام شاخص‌های متابولیکی و تن‌سنجی به جز WHR بهبود پیدا کرد. میزان تغییرات قند خون ناشتا در گروه دریافت کننده‌ی نان جو دوسر و نان جو رژیمی به ترتیب 7/2±32- و 2/9±2/6-  میلی‌گرم در صد میلی‌لیتر و میزان کلسترول ـ HDL در گروه بارلی (رژیمی) و نان جو دوسر به ترتیب 2/0±34/1 و 8/1±2/9 میلی‌گرم بود. نتیجه‌گیری: پژوهش کنونی نشان داد که نان‌های تهیه شده از جو دوسر و جو (بارلی) در بهبود شاخص‌های تن‌سنجی و متابولیکی موثر هستند و اثرات سودمند نان تهیه شده با جو دوسر در کاهش قند خون و کلسترول ـ HDL به مراتب بیشتر است.

واژه‌های کلیدی: دیابت نوع 2، دیس لیپیدمی، نان جو دوسر، نان جو رژیمی، پروفایل لیپیدی
متن کامل [PDF 325 kb]   (8626 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1389/7/28 | پذیرش: 1390/4/6 | انتشار: 1390/6/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 13، شماره 3 - ( 6-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها