Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران
Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Medical Sciences
http://ijem.sbmu.ac.ir
40
journal40
1683-4844
1683-5476
fa
jalali
1380
12
1
gregorian
2002
3
1
4
1
online
1
fulltext
fa
بررسی ارتباط عادات غذایی با قندخون و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی نوع دو
The relationship between food habits and fasting blood sugar and glycosylated hemoglobin in (type 2) diabetics
غدد درونریز
Endocrinology
پژوهشی
Original
مقدمه: این مطالعه به منظور بررسی عادات غذایی بیماران دیابتی نوع دو مراجعهکننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان و ارتباط این عادات با میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله انجام گرفت. مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی ـ تحلیلی با روش نمونهگیری آسان بر روی افراد دیابتی نوع دو بالای 30 سال مراجعهکننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان انجام شد. از افراد شرکتکننده در مطالعه، پرسشنامه استاندارد عادات غذایی توسط کارشناس تغذیه در بدو ورود به مرکز تحقیقات تکمیل شد. بر اساس این پرسشنامه، 34 ماده غذایی بر اساس دفعات مصرف در سه گروه: بیش از 3 بار در هفته، 3-1 بار در هفته و کمتر از یک بار در هفته جای گرفتند. برای هر بیمار آزمایشهای بیوشیمیایی قند خون ناشتا (FBS) و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغیره و آزمون t استفاده گردید و 05/0p< معنیدار تلقی شد. یافتهها: از بین 90 بیمار دیابتی که پرسشنامه عادات غذایی را تکمیل کردند، 86 نفر (31 مرد و 55 زن) که اطلاعات آنها کامل بود، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که مصرف سبزیها با FBS و HbA1c ارتباط معکوس و مصرف میوههای تازه با HbA1c رابطه معکوس دارد. از سوی دیگر گوشت گوسفند، گوشت گوساله، سیبزمینی، دنبه و ساکارز (قند، شکر، پولکی) با FBS رابطه مستقیم دارند. نتیجهگیری: از نتایج این مطالعه چنین استفاده میشود که میوهها و سبزیها در کنترل بیماری دیابت و جلوگیری از عوارض این بیماری سودمند بوده گوشتهای قرمز، سیبزمینی، دنبه و ساکارز قند خون ناشتا را بالا میبرند؛ بنابراین، به نظر میرسد باید بیماران دیابتی را به مصرف بیشتر میوهها و سبزیها تازه ترغیب کرد و از مصرف زیاد گوشتهای قرمز، سیبزمینی، دنبه و ساکارز منع نمود.
Introduction: This study was designed to investigate the relationship between food habits and fasting blood glucose and glycosylated hemoglobine in petients with type 2 diabetes. Materials and methods: In a descriptive analytic study, type 2 diabetic patients over 30 years old, referred to Endocrine and Metabolism Research Center, were studied. Using the Passim and Bennett questionnaire, 34 different sorts of foods were divided into 3 groups: Foods eaten over 3 times a week, 1-3 times a week, and less than 1 time a week. Glycosylated hemoglobin (HbA1c) and fasting blood sugar (FBS) were measured. Results: The results were analysed using factor analysis, multiple regression and t-student methods in SPSS package and p<0.05 was statistically significant. There were 86 participants in this study (31 males and 55 females). The results showed that raw vegetables and fresh fruits were conversely related with HbA1c and raw vegetables with FBS. Also, veal and lamb meat, potato, lard and sucrose were related with FBS. Conculsion: We conclude that fruits and vegetables are useful for the control of diabetes and the prevention of diabetic complications. Also, it seems that the use of red meat, potato, lard and sucrose for diabetic patients needs to be limited.
،عادات غذایی،دیابت،قندناشتا،هموگلوبین گلیکوزیله
Food Habits, Type 2 diabetes, Fasting blood sugar, Glycated hemoglobin
9
13
http://ijem.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-6-72&slc_lang=fa&sid=1
N
Kasaeyan
نازیلا کسائیان
emrc@mui.ac.ir
400031947532846001711
400031947532846001711
Yes
B
Forghani
بدرالملوک فرقانی
400031947532846001712
400031947532846001712
No
B
Faghih Imani
بابک فقیه ایمانی
400031947532846001713
400031947532846001713
No
M
Hoseinpour
دکتر مهرداد حسینپور
400031947532846001714
400031947532846001714
No
M
Amini
دکتر مسعود امینی
400031947532846001715
400031947532846001715
No