:: جلد 12، شماره 5 - ( 11-1389 ) ::
جلد 12 شماره 5 صفحات 513-519 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر کلسیتریول بر کنترل قند و لیپید در بیماران دیابتی نوع دو
دکتر شکوفه بنکداران، دکتر مژگان افخمی زاده
دانشگاه علوم پزشکی
چکیده:   (44040 مشاهده)

چکیده

مقدمه: کمبود ویتامین D از مسایل شایع اپیدمیولوژیک است که می‌تواند با سندروم متابولیک، دیابت نوع 2 و هم‌چنین مقاومت به انسولین مرتبط باشد. هدف این پژوهش، بررسی اثر درمانی فرم فعال ویتامین D خوراکی (کلسیتریول) بر کنترل قند و لیپید بیماران دیابتی نوع 2 بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی مداخله‌ای در بیمارستان قائم مشهد انجام شد. 58 بیمار دیابتی نوع 2 انتخاب شدند. بیماران مورد درمان با کلسیتریول به میزان 5/0 میکروگرم در روز به مدت 8 هفته علاوه بر داروهای پایین آورنده‌ی قندخون قرار گرفتند. معیارهای بالینی بیماران شامل وزن، فشار خون سیستولی،  دیاستولی و معیارهای آزمایشگاهی شامل قند خون ناشتا، سطح انسولین، پروفیل لیپیدی، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسیم و فسفر بود، هم‌چنین میزان مقاومت به انسولین با استفاده از فرمول HOMA-IR قبل و بعد از درمان بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. یافته‌ها: پس از 8  هفته درمان با کلسیتریول، گرچه میزان قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، تری‌گلیسیرید و مقاومت به انسولین کاهش یافت، اما این تغییرات از نظر آماری معنی‌دار نبود (05/0P>). تغییر سطح کلسترول-LDL و فشار خون دیاستولی بیماران پس از درمان از نظر آماری معنی‌دار بود (04/0، 02/0=P). نتیجه‌گیری‌: به نظر می‌رسد درمان با کلسیتریول اثری بر کنترل قند در بیماران دیابتی نوع 2 ندارد، ولی شاید بتواند بر کنترل سطح لیپیدها و فشار خون در این بیماران موثر باشد.

واژه‌های کلیدی: دیابت، ویتامین دی، کلسیتریول، فشار خون، لیپید، مقاومت به انسولین
متن کامل [PDF 285 kb]   (3032 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۹/۴/۲۰


XML   English Abstract   Print



جلد 12، شماره 5 - ( 11-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها