بررسی نقش عوامل تغذیهای و تنسنجی در پیشگویی بروز سندرم متابولیک
|
پروین میرمیران ، نازنین نوری ، گلشن امیرشکاری ، فریدون عزیزی |
، azizi@erc.ac.ir |
|
چکیده: (32510 مشاهده) |
مقدمه: در حالی که اغلب مطالعههای گذشته رابطهی بین اجزای سندرم متابولیک را به صورت مقطعی بررسی کردهاند، مطالعههای کمی به صورت آیندهنگر بروز سندرم متابولیک و عوامل خطرساز دخیل در بروز آن را در یک کوهورت مورد ارزیابی قرار دادهاند. هدف از این مطالعه بررسی نقش عوامل تغذیهای و تنسنجی در بروز سندرم متابولیک در بزرگسالان غیردیابتی میباشد. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعهی کوهورت جامعهنگر بود که یک نمونهی 410 نفری (مرد و زن) 18 تا 74 ساله را که در شروع مطالعه فاقد سندرم متابولیک بودند مورد بررسی قرار داد. سندرم متابولیک بعد از گذشت 5/3 سال در 71 نفر بروز کرد. فشار خون، دور کمر، قند و چربی خون، فعالیت بدنی و رژیم غذایی افراد در شروع مطالعه به عنوان عواملی برای پیشگویی خطر بروز سندرم متابولیک بررسی شدند. یافتهها: بهترین عوامل در پیشگویی خطر بروز سندرم متابولیک فشار خون [ (OR) odds ratio برحسب چارک از کمترین به بیشترین: 1، 2/1، 6/1، 2/4و 05/0 P < روند]، دور کمر (OR: 1، 1/1، 2، 3/5 و05/0P< )، تریگلیسرید (OR: 1، 1، 2، 3و 05/0< P) و HDL-C (OR: 1، 4/0، 4/0، 3/0، و05/0> P) بود. رابطهای کاملاً مستقیم میان میزان مصرف کربوهیدرات و چربی (درصد کالری) و خطر بروز سندرم متابولیک دیده شد. در آنالیز چند متغیره، دور کمر بزرگ، قویترین شاخص برای پیشگویی بروز سندرم متابولیک بود [(2/12-4)8 OR]. نتیجهگیری: مداخله برای کاهش چاقی به خصوص دور کمر و یک رژیم مناسب میتواند خطر بروز سندرم متابولیک را در بزرگسالان تا حد زیادی کاهش دهد. |
|
واژههای کلیدی: سندرم متابولیک، دور کمر، فشار خون، تغذیه، دریافت کربوهیدرات، دریافت چربی |
|
متن کامل [PDF 345 kb]
(3334 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد درونریز دریافت: 1386/5/29 | انتشار: 1386/4/24
|
|
|
|