:: جلد 2، شماره 4 - ( زمستان 1379 ) ::
جلد 2 شماره 4 صفحات 237-233 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر ویتامین C مکمل بر هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی ناوابسته به انسولین
بدرالملوک فرقانی ، دکتر وحید گوهریان ، نازیلا کسائیان ، دکتر مسعود امینی
چکیده:   (35455 مشاهده)
هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) به عنوان شاخص کنترل دیابت قندی و گلیکوزیله شدن پروتئین‌ها شناخته شده است. شواهدی مبنی بر نقش ویتامین C در جلوگیری از گلیکاسیون هموگلوبین موجود است. بنابراین، در این مطالعه ما اثرات ویتامین C را بر سطح هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) در بیماران دیابت نوع 2 بررسی کردیم. این مطالعه بصورت کارازمایی بالینی بر روی 18 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 (14 زن و 4 مرد) انجام شد. در این مطالعه 1000 میلی‌گرم ویتامین C مکمل (4 دوز 250 میلی‌گرمی) در روز به مدت 6 هفته مورد استفاده قرار گرفت. نمایه توده بدنـی (BMI)، یادآمد سه روزه غذایی، گلوکز پلاسمای ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله قبل و بعد از تجویز مکمل ویتامین C اندازه‌گیری شد. نتایج توسط آزمون t برای نمونه‌های جفت تحلیل گردید و حد معنی‌دار آماری 05/0 در نظر گرفته شد. هموگلوبین گلیکوزیله در پایان مطالعه به طرز معنی‌داری کاهش یافت (015/0P<). قند پلاسمای ناشتا مختصری افزایش یافت ولی معنی‌دار نبود. نتایج ما نشان می‌دهد که ویتامین C که شباهت‌های ساختاری با گلوگز دارد، می‌تواند از طریق رقابت با گلوگز میزان گلیکوزیله شدن هموگلوبین را در بیماران دیابت نوع 2 کاهش دهد. این اثر می‌تواند برای کنترل مکانیسم آسیب‌زایی گلیکوزیله شدن پروتئین در دیابت، بعد از انجام مطالعات دقیق‌تر، بکار رود.
واژه‌های کلیدی: دیابت قندی، ویتامین C، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، نمایه توده بدنی
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: 1385/9/9 | انتشار: 1379/9/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 2، شماره 4 - ( زمستان 1379 ) برگشت به فهرست نسخه ها