:: جلد 22، شماره 5 - ( 11-1399 ) ::
جلد 22 شماره 5 صفحات 374-366 برگشت به فهرست نسخه ها
کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 با سطوح مختلف حمایت اجتماعی درک شده: مطالعه‌ی قند و لیپید تهران
سارا جلالی فراهانی ، پریسا امیری ، پرنیان پروین ، هانیه فخرالدین ، لیلا چراغی ، فریدون عزیزی
مرکز تحقیقات تعیین‌کننده‌های اجتماعی سلامت، پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، amiri@endocrine.ac.ir
چکیده:   (4795 مشاهده)
مقدمه: حمایت اجتماعی درک شده می‌تواند بر ابعاد مختلف سلامت جسمانی و روان‌شناختی مبتلایان به دیابت تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بزرگسالان مبتلا به دیابت با سطوح مختلف حمایت اجتماعی درک شده بود. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ی مقطعی حاضر روی 336 نفر از بزرگسالان شرکت‌کننده در مطالعه قند و لیپید تهران، که مبتلا به دیابت نوع 2بودند، انجام شد. داده‌های مربوط به حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت به ترتیب؛ با استفاده از پرسش‌نامه‌های بومی مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی درک شده (MSPSS) و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-12v2) جمع‌آوری و با استفاده از روش‌های آماری تحلیل کوواریانس و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: بجز نمرات زیرمقیاس خانواده، که در مردان بیشتر از زنان بود (4/8±24/1 در مقابل 5/4±23/0)، سایر نمرات حمایت اجتماعی درک شده زنان و مردان تفاوت معناداری نداشت. امتیازهای کیفیت زندگی مشارکت‌کنندگان با سطوح حمایت اجتماعی درک شده پایین، در دو زیر مقیاس ایفای نقش عاطفی و سلامت روان در مردان و در اغلب زیرمقیاس‌های جسمانی و روان‌شناختی در زنان بطور معناداری کمتر از همتایان آنان با درک حمایت اجتماعی بالاتر بود. در مدل تعدیل شده، شانس گزارش کیفیت زندگی جسمانی و روان‌شناختی ضعیف در زنان با سطوح حمایت اجتماعی درک شده پایین به ترتیب 1/93 و 2/59 برابر زنان با سطوح حمایت اجتماعی درک شده بالا بود. نتیجه‌گیری: یافته‌ها حاکی از یک الگوی مبتنی بر جنسیت در ارتباط حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی در مبتلایان به دیابت بود که در مردان تنها در بعد روان‌شناختی و در زنان در هر دو بعد جسمانی و روان‌شناختی مشاهده گردید.
واژه‌های کلیدی: دیابت، حمایت اجتماعی درک شده، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، بزرگسالان، مطالعه قند و لیپید تهران
متن کامل [PDF 1136 kb]   (1264 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1399/12/17 | انتشار: 1399/11/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 22، شماره 5 - ( 11-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها