:: جلد 22، شماره 2 - ( 9-1399 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 151-161 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط اسیدهای چرب رژیم غذایی با بیان ژن واسپین در بافت چربی احشایی و زیرجلدی در افراد چاق و غیرچ
نازنین سادات عقیلی مقدم ، عماد یوزباشیان ، دکتر مریم زرکش ، محمد نصرتی اسکوئی ، دکتر مهدی هدایتی ، دکتر محمد صفریان ، دکتر پروین میرمیران ، دکتر علیرضا خلج
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (480 مشاهده)
مقدمه: واسپین آدیپوکینی است که منجر به کاهش مقاومت به انسولین و چاقی می‌گردد. مطالعات اندکی به بررسی ارتباط رژیم غذایی با سطح پلاسمایی واسپین پرداخته‌اند، اما تاکنون مطالعه‌ای در سطح بیان این ژن انجام نشده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین بیان ژن واسپین در بافت چربی احشایی و زیرجلدی با اسیدهای چرب رژیم غذایی در افراد چاق و غیرچاق بود. مواد و روش‌ها: بافت چربی احشایی و زیرجلدی از 50 فرد چاق و 47 فرد غیرچاق که تحت عمل جراحی شکم قرار داشتند به دست آمد. دریافت‌های غذایی با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک جمع‌آوری و مصرف روزانه اسیدهای چرب (کل چربی رژیم غذایی، اسیدهای چرب اشباع، تک و چند غیراشباع) محاسبه شد. میزان بیان نسبی ژن واسپین در بافت چربی با روش Real-Time PCR تعیین شد. یافته‌ها: میانگین نمایه توده بدنی برای افراد چاق و غیرچاق به ترتیب 5/87±41/4 و 2/86±24/8 بود. مقایسه‌ی بیان ژن واسپین بافت در چربی احشایی و زیرجلدی افراد چاق و غیرچاق نشان داد که در بافت چربی زیرجلدی افراد چاق سطح بیان ژن به طور معنی‌داری بالاتر بود (0/034˂P). در افراد چاق بیان ژن واسپین در بافت چربی احشایی با اسیدهای چرب چند غیراشباع رژیم غذایی ارتباط نزدیک به معنی‌داری مثبت (0/28=r با 0/05=P) نشان دادند. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیان ژن واسپین تنها در بافت چربی زیرجلدی افراد چاق بیشتر از افراد غیرچاق بود. هم‌چنین ارتباطی بین اسیدهای چرب رژیم غذایی با بیان ژن واسپین یافت نشد. بنابراین مطالعات گسترده‌تری لازم است تا مکانیسم عمل واسپین در اثرگذاری بر مقاومت به انسولین و نقش احتمالی اسیدهای چرب رژیم غذایی را در این فرایند نشان دهد.
واژه‌های کلیدی: ژن واسپین، اسیدهای چرب رژیم غذایی، نوتریژنومیک، آدیپوکاین، بافت چربی
متن کامل [PDF 1517 kb]   (114 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ژنتيك
دریافت: 1398/11/11 | پذیرش: 1399/6/1 | انتشار: 1399/9/10


XML   English Abstract   Print



جلد 22، شماره 2 - ( 9-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها