:: جلد 21، شماره 6 - ( 12-1398 ) ::
جلد 21 شماره 6 صفحات 363-356 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط مصرف انواع سبزی ها قبل از دوران بارداری با دیابت بارداری در زنان تهرانی
سمیه حسین پور نیازی ، نفیسه تکلویی ، پروین میرمیران ، آزیتا گشتاسبی ، می نور لمیعیان ، لیدا مقدم بنائم
گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ، moghaddamb@modares.ac.ir
چکیده:   (2682 مشاهده)

مقدمه: دیابت بارداری یکی از شایع‌ترین عوارض دوران بارداری است و می‌تواند باعث افزایش بروز عوارضی مانند زایمان زودرس و کاهش قند خون در زمان تولد در نوزادان ‌شود. مشاهدات متعدد نشان می‌دهد که رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از دیابت بارداری دارد. هدف از مطالعه‌ی کنونی بررسی ارتباط مصرف انواع سبزیجات قبل از دوران بارداری با بروز دیابت بارداری در زنان تهرانی می‌­باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه آینده‌نگر روی 1026 خانم باردار انجام شد. تست تحمل گلوکز در هفته 28 تا 24 بارداری انجام و از معیارهای انجمن دیابت آمریکا برای تعریف دیابت بارداری استفاده شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک روا و پایا جمع‌آوری و دریافت انواع سبزی‌ها (برگ سبز، آلیوم، کلم، ساقه­ ای، ریشه ­­ای) تعیین شد. ارتباط بین دریافت سبزی‌ها با دیابت بارداری با رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافته‌ها: 71 زن (6/9 درصد) مبتلا به دیابت بارداری بودند. میانگین سن قبل بارداری و نمایه‌ی توده‌ی بدنی افراد شرکت‌کننده به ترتیب 4/3±26/7 سال و 4/5±25/4 کیلوگرم بر متر مربع بود. میانگین دریافت کل سبزی‌های در گروه زنان باردار مبتلا و غیرمبتلا به دیابت بارداری به ترتیب 17/1±134/7 و 5/3±116/1گرم در روز بود. دریافت سبزی‌های ساقه ­ای (0/05=P) و سبزی‌های میوه­ای (0/04=P) در زنان غیر مبتلا به دیابت بارداری به طور معنی داری بیشتر از زنان مبتلا به دیابت بارداری بود. سبزی‌های میوه ­ای خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش داد. هیچ ارتباطی بین دریافت سایر سبزی‌ها و خطر دیابت بارداری پس از تعدیل متغیرهای مخدوش‌کننده مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: با توجه به مصرف کم سبزی‌های میوه ای در زنان مبتلا به دیابت بارداری و ارتباط مستقیم و معنی‌­دار بین دریافت سبزی‌های میوه­ ای با کاهش خطر دیابت بارداری، افزیش مصرف این سبزی‌ها جهت پیشگیری از دیابت بارداری توصیه می­شود.

واژه‌های کلیدی: سبزی‌های میوه‌ای، دیابت بارداری، کلم، سبزی‌های برگ سبز، سبزی‌های آلیوم
متن کامل [PDF 961 kb]   (660 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1398/7/23 | پذیرش: 1399/1/30 | انتشار: 1398/12/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 6 - ( 12-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها