گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ، moghaddamb@modares.ac.ir
چکیده: (2682 مشاهده)
مقدمه: دیابت بارداری یکی از شایعترین عوارض دوران بارداری است و میتواند باعث افزایش بروز عوارضی مانند زایمان زودرس و کاهش قند خون در زمان تولد در نوزادان شود. مشاهدات متعدد نشان میدهد که رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از دیابت بارداری دارد. هدف از مطالعهی کنونی بررسی ارتباط مصرف انواع سبزیجات قبل از دوران بارداری با بروز دیابت بارداری در زنان تهرانی میباشد. مواد و روشها: این مطالعه آیندهنگر روی 1026 خانم باردار انجام شد. تست تحمل گلوکز در هفته 28 تا 24 بارداری انجام و از معیارهای انجمن دیابت آمریکا برای تعریف دیابت بارداری استفاده شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک روا و پایا جمعآوری و دریافت انواع سبزیها (برگ سبز، آلیوم، کلم، ساقه ای، ریشه ای) تعیین شد. ارتباط بین دریافت سبزیها با دیابت بارداری با رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافتهها: 71 زن (6/9 درصد) مبتلا به دیابت بارداری بودند. میانگین سن قبل بارداری و نمایهی تودهی بدنی افراد شرکتکننده به ترتیب 4/3±26/7 سال و 4/5±25/4 کیلوگرم بر متر مربع بود. میانگین دریافت کل سبزیهای در گروه زنان باردار مبتلا و غیرمبتلا به دیابت بارداری به ترتیب 17/1±134/7 و 5/3±116/1گرم در روز بود.دریافت سبزیهای ساقه ای (0/05=P) و سبزیهای میوهای(0/04=P) در زنان غیر مبتلا به دیابت بارداری به طور معنی داری بیشتر از زنان مبتلا به دیابت بارداری بود. سبزیهای میوه ای خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش داد. هیچ ارتباطی بین دریافت سایر سبزیها و خطر دیابت بارداری پس از تعدیل متغیرهای مخدوشکننده مشاهده نشد. نتیجهگیری: با توجه به مصرف کم سبزیهای میوه ای در زنان مبتلا به دیابت بارداری و ارتباط مستقیم و معنیدار بین دریافت سبزیهای میوه ای با کاهش خطر دیابت بارداری، افزیش مصرف این سبزیها جهت پیشگیری از دیابت بارداری توصیه میشود.