:: جلد 21، شماره 1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 21 شماره 1 صفحات 20-9 برگشت به فهرست نسخه ها
برهم‌کنش فیبر دریافتی و امتیاز الگوی غذایی مدیترانه‌ای با پلی‌مورفیسم‌های ژن FTOدر ارتباط با فنوتیپ‌های چاقی
گلاره کوچک پور ، فیروزه حسینی اصفهانی ، مریم السادات دانشپور ، پروین میرمیران ، فریدون عزیزی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrine.ac.ir
چکیده:   (2943 مشاهده)
مقدمه: واریانت‌های ژن FTO با استعداد ابتلا به چاقی مرتبط هستند لیکن مطالعات اخیر نشان داده است که دریافت‌های غذایی می‌تواند این ارتباط را تعدیل ‌نماید. هدف از این مطالعه، بررسی برهم‌کنش الگوی غذایی مدیترانهای و فیبر دریافتی با پلی‌مورفیسم‌های ژن FTO در رابطه با فنوتیپ‌های چاقی است. مواد و روش‌ها: افراد این مطالعه‌ی مورد ـ شاهدی لانه گزیده (1254n=) از بزرگسالان شرکت‌کننده در مطالعه قند و لیپید تهران انتخاب شدند. هر مورد (فرد چاق، kg/m2 30 BMI، kg/m2 627n=) به صورت جداگانه با شاهد خود (وزن طبیعی، 627n=) همسان شد. پلی‌مورفیسم‌های‌ انتخاب شده، (1421085rs، 1121980rs، 17817449rs، 8050136rs، 9939973rs و 3751812rs) تعیین ژنوتیپ شدند. امتیاز رژیم غذایی مدیترانه‌ای محاسبه و امتیاز خطـــر ژنتیکی با استفاده از روش وزن‌دهی بدست آمد. یافته‌ها: تبعیت از الگــوی غذایی مدیترانه‌ای توانست ارتباط سه پلی‌مورفیســم‌) 17817449rs، 8050136 rsو3751812(rs با چاقی عمومی و شکمی (دور کمر بالای 95 سانتی‌متر) را تعدیل کند (05/0>Pi=P interaction). با افزایش فیبر دریافتی، شانس ابتلا به چاقی شکمی در حاملین آلل خطر 3751812rs  (TG+TT)در مقایسه با افراد بدون آلل خطر کاهش یافت (0/01Pi=). خطر ابتلا به چاقی عمومی در شرکت‌کنندگان با امتیاز خطر ژنتیکی بالا در طی چارکهای امتیاز رژیم غذایی مدیترانه‌ای در مقایسه با افراد با امتیاز خطر ژنتیکی پایین، کاهش یافت (05/0>Pi). خطر ابتلا به چاقی عمومی در افرادی که دارای6GRS≥ بودند، با افزایش دریافت فیبر کاهش یافت (0/05>P trend). نتیجه‌گیری: تبعیت بیشتر از الگوی غذایی مدیترانه‌ای و دریافت فیبر بیشتر می‌تواند خطر ابتلا به چاقی را در افرادی که دارای آلل خطر سه پلی‌مورفیسم 17817449rs، 8050136 rsو3751812 rs هستند، کاهش دهد.
واژه‌های کلیدی: الگوی غذای مدیترانه‌ای، فیبر، پلی‌مورفیسم‌های FTO، چاقی، مطالعه قند و لیپید تهران
متن کامل [PDF 1595 kb]   (966 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1397/7/29 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1398/4/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 1 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها