:: جلد 6، شماره 1 - ( بهار 1383 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 71-77 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر مصرف شام با نمایه گلیسمی پایین بر سطح گلوکز و انسولین خون افراد دیابتی نوع 2
بهار عظمتی، دکتر فروغ اعظم طالبان، ناصر ولایی
، bahar_azemati@yahoo.com
چکیده:   (27739 مشاهده)
مقدمه: دیابت یکی از متداول‌ترین بیماری‌های غدد درون‌ریز است. با توجه به اهمیت تنظیم قند خون در پیشگیری از عوارض دیابت شیرین، تعیین پاسخ‌های گلیسمی و انسولینمی غذاهای محتوی کربوهیدرات حایز اهمیت است. هدف این پژوهش، تعیین اثر غذاهای با نمایه گلیسمی پایین در وعده شام بر سطح قند خون ناشتا و پاسخ‌های گلیسمی و انسولینمی پس از صبحانه در بیماران دیابتی نوع 2 است. مواد و روش‌ها: تحقیق به روش کارازمایی بالینی تصادفی متقاطع بر روی 8 بیمار دیابتی (4 زن و 4 مرد) صورت گرفت. افراد به طور تصادفی شام با نمایه گلیسمی پایین حاوی عدس، نان سنگک و روغن مایع یا شام با نمایه گلیسمی بالا حاوی سیب زمینی پخته و له شده، سفیده تخم مرغ، نان لواش و روغن مایع دریافت کردند. میزان قند و انسولین سرم افراد در حالت ناشتا و پس از صرف صبحانه استاندارد محتوی نان سفید، پنیر و چای در دقایق 60، 120 و 180 اندازه‌گیری شد. میزان قند خون با روش آنزیمی (گلوکز اکسیداز) و انسولین سرم به روش ELISA اندازه‌گیری شد. 7 روزwashout در نظر گرفته شد و سپس جای گروه‌های مورد مطالعه عوض شد. برای تعیین تأثیر رژیم غذایی از آزمون t زوجی استفاده شد. یافتهها: سن افراد 6/9±7/59 سال، طول ابتلا به دیابت 5/3±5/11 سال، نمایه توده بدن 3±12/27 کیلوگرم بر متر مربع و میزان قند خون ناشتا 7/24±88/151 میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود. سطح گلوکز سرم در اثر مصرف شام با نمایه گلیسمی پایین در مقایسه با شام با نمایه گلیسمی بالا در دقیقه 120 به میزان 2/67±9/277 در مقایسه با mg/dL 8/54±7/226، (03/0p<) و در دقیقه 180 به میزان 3/75±5/229 در مقایسه با mg/dL 7/57±8/159، (05/0p<) پس از صرف صبحانه کاهش یافت. افزایش سطح زیر منحنی پاسخ قند خون پس از صرف صبحانه استاندارد در افرادی که شام با نمایه گلیسمی پایین دریافت کرده بودند در مقایسه با افرادی که شام با نمایه گلیسمی بالا مصرف نموده بودند، کاهش یافت ]9/6607±5/21187 در مقایسه با mg.min/dL 9/1979±13605، (01/0[p<. سطح انسولین سرم در اثر مصرف شام با نمایه گلیسمی پایین در مقایسه با شام با نمایه گلیسمی بالا در دقایق صفر، 60، 120 و 180 پس از صرف صبحانه تغییر نکرد. افزایش سطح زیر منحنی پاسخ انسولین خون پس از صرف صبحانه استاندارد در افرادی که شام با نمایه گلیسمی پایین دریافت کرده بودند، در مقایسه با افرادی که شام با نمایه گلیسمی بالا مصرف نمودند، تغییر نکرد. نتیجه‌گیری: مصرف شام با نمایه گلیسمی پایین باعث کاهش سطوح قند و انسولین ناشتا و پاسخ‌های گلیسمی و انسولینمی بعد از صبحانه در افراد دیابتی نوع 2 می‌شود و این مسأله می‌تواند نقش مهمی در تنظیم قند خون این بیماران داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: نمایه گلیسمی، قند خون، انسولین خون، دیابت نوع 2
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۹/۶


XML   English Abstract   Print



جلد 6، شماره 1 - ( بهار 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها