:: جلد 19، شماره 4 - ( ضمیمه جلد19 شماره 4 1396 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 223-233 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شیر شتر در کنترل گلایسمی و پروفایل لیپیدی بیماران دیابتی: کارآزمایی بالینی تصادفی
زهرا فلاح، هانیه سادات اجتهد، دکتر پروین میرمیران، دکتر امیر نیاسری نسلجی، دکتر علی اکبر موسوی موحدی، فریبا اسلامی، دکتر فریدون عزیزی
ژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، azizi@endocrine.ac.ir
چکیده:   (1838 مشاهده)

مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر شیر شتر بر قند خون و پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به دیابت که از انسولین طولانی اثر استفاده می‌کنند، انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به دیابت شیرین مصرف‌کننده‌ی انسولین طولانی اثر به طور تصادفی در دو گروه دریافت‌کننده شیر شتر (19 نفر با میانگین سنی 05/1±84/59 سال) و شیر گاو (17 نفر با میانگین سنی 93/2±47/49 سال) قرارگرفتند. شرکت‌کنندگان، 500 میلی‌لیتر شیر شتر خام یا شیرگاو را به صورت روزانه به مدت سه ماه مصرف کردند. یافته‌ها: تغییر میانگین سطوح گلوکز در گروه شیر شتر در طول مداخله، از لحاظ آماری معنی‌دار بود (05/0>P). هم‌چنین در طی مداخله، HbA1c در دو گروه کاهش معنی‌داری داشت (05/0>P). کاهش انسولین دریافتی در گروهی که شیر شتر دریافت کردند (71/13 درصد)، نسبت به گروهی که شیر گاو دریافت داشتند (25/0 درصد)، متفاوت بود (05/0>P). در طی مداخله میانگین سطوح HDL-C به طور معنی‌داری در گروه شیر شتر افزایش یافت (05/0>P). تفاوت تغییرات قند خون ناشتا، انسولین ناشتا،HbA1c ، مقاومت به انسولین و شاخص‌های لیپیدی، پس از مداخله، میان دو گروه از لحاظ آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: شیر شتر می‌تواند در کاهش قند خون، HbA1c و دوز انسولین مورد نیاز در بیماران دیابتی مصرف‌کننده‌ی انسولین طولانی اثر موثر باشد. 
 

واژه‌های کلیدی: شیر شتر، دیابت، انسولین طولانی اثر
متن کامل [PDF 381 kb]   (371 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۶/۱/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۶/۵/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۹/۱۸


XML   English Abstract   Print



جلد 19، شماره 4 - ( ضمیمه جلد19 شماره 4 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها