:: جلد 19، شماره 4 - ( ضمیمه جلد19 شماره 4 1396 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 223-233 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شیر شتر در کنترل گلایسمی و پروفایل لیپیدی بیماران دیابتی: کارآزمایی بالینی تصادفی
زهرا فلاح، هانیه سادات اجتهد، دکتر پروین میرمیران، دکتر امیر نیاسری نسلجی، دکتر علی اکبر موسوی موحدی، فریبا اسلامی، دکتر فریدون عزیزی
استاد ژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، azizi@endocrine.ac.ir
چکیده:   (1499 مشاهده)

مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر شیر شتر بر قند خون و پروفایل لیپیدی بیماران مبتلا به دیابت که از انسولین طولانی اثر استفاده می‌کنند، انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به دیابت شیرین مصرف‌کننده‌ی انسولین طولانی اثر به طور تصادفی در دو گروه دریافت‌کننده شیر شتر (19 نفر با میانگین سنی 05/1±84/59 سال) و شیر گاو (17 نفر با میانگین سنی 93/2±47/49 سال) قرارگرفتند. شرکت‌کنندگان، 500 میلی‌لیتر شیر شتر خام یا شیرگاو را به صورت روزانه به مدت سه ماه مصرف کردند. یافته‌ها: تغییر میانگین سطوح گلوکز در گروه شیر شتر در طول مداخله، از لحاظ آماری معنی‌دار بود (05/0>P). هم‌چنین در طی مداخله، HbA1c در دو گروه کاهش معنی‌داری داشت (05/0>P). کاهش انسولین دریافتی در گروهی که شیر شتر دریافت کردند (71/13 درصد)، نسبت به گروهی که شیر گاو دریافت داشتند (25/0 درصد)، متفاوت بود (05/0>P). در طی مداخله میانگین سطوح HDL-C به طور معنی‌داری در گروه شیر شتر افزایش یافت (05/0>P). تفاوت تغییرات قند خون ناشتا، انسولین ناشتا،HbA1c ، مقاومت به انسولین و شاخص‌های لیپیدی، پس از مداخله، میان دو گروه از لحاظ آماری معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: شیر شتر می‌تواند در کاهش قند خون، HbA1c و دوز انسولین مورد نیاز در بیماران دیابتی مصرف‌کننده‌ی انسولین طولانی اثر موثر باشد. 
 

واژه‌های کلیدی: شیر شتر، دیابت، انسولین طولانی اثر
متن کامل [PDF 381 kb]   (333 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۶/۱/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۶/۵/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۹/۱۸


XML   English Abstract   Print



جلد 19، شماره 4 - ( ضمیمه جلد19 شماره 4 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها