:: جلد 19، شماره 1 - ( 3-1396 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 17-10 برگشت به فهرست نسخه ها
آرد نخودچی شاخص گلیسمی و بار گلیسمی نان سفید را کاهش می دهد.
فریده شیشه بر ، الهام کاظم عصاره ، مسعود ویسی ، امل ساکی مالحی
جندی شاپوراهواز ، elham.assareh@gmail.com
چکیده:   (6820 مشاهده)

مقدمه: تغییرات قند خون پس از خوردن غذا از عوامل مرتبط با خطر بیماری‌های مزمن است. در مطالعه‌ی حاضر تغییرات قند خون پس از خوردن نان تهیه شده از مخلوط آردسفید گندم و آردنخودچی و هم‌چنین اثر آردنخودچی بر شاخص گلیسمی، بار گلیسمی و پروفایل گلیسمی نان سفید بررسی شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه­ متقاطع تصادفی، 10 فرد سالم در چهار روز مختلف به فاصله یک هفته شرکت کردند. در هر روز آزمایش قند خون ناشتا و 30،15، 45، 60، 90، 120 دقیقه پس از خوردن محلول گلوکز، نان ­سفید و نان‌های حاوی  1/4و 1/2آردنخودچی اندازه­ گیری شد. سپس شاخص گلیسمی، بارگلیسمی، پروفایل گلیسمی نان‌های مذکور مقایسه شدند. یافته ­ها: تغییرات قند خون پس از خوردن نان ­های آرد نخودچی با نان ­سفید تفاوت معنی­ داری داشت (0/001>P). سطح زیر منحنی قند خون پس از خوردن نان­ های آردنخودچی به طور معنی­ داری نسبت به نان سفید کمتر بود (0/001>P). هم‌چنین شاخص گلیسمی و بارگلیسمی نان‌های حاوی نخودچی به طور معنی­ داری کمتر از نان سفید بود (0/001>P). پروفایل گلیسمی نان‌های آردنخودچی با نان سفید تفاوت معنی­ داری نداشت. اما پیک قند خون پس از خوردن نان با 1/4 آردنخودچی و نان با 1/2 آردنخودچی نسبت به نان سفید به طور معنی­داری پایین‌تر بود (به ترتیب 0/017=p و 0/001>p). نتیجهگیری: افزودن آردنخودچی نه تنها تغییرات قند خون پس از خوردن نان سفید را بهبود می‌بخشد، بلکه شاخص گلیسمی و بارگلیسمی نان سفید را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

واژه‌های کلیدی: نخود، نخودچی، نان، شاخص گلیسمی، پروفایل گلیسمی
متن کامل [PDF 442 kb]   (1815 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1395/12/2 | پذیرش: 1396/2/3 | انتشار: 1396/3/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 19، شماره 1 - ( 3-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها