:: جلد 6، شماره 3 - ( پاییز 1383 ) ::
جلد 6 شماره 3 صفحات 235-239 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر تجویز خوراکی گیاه ترخون بر میزان گلوکز و چربی‌های خون در مدل تجربی دیابت قندی وابسته به انسولین در موش صحرایی نر
دکتر مهرداد روغنی، دکتر توراندخت بلوچ‌نژاد مجرد، دکتر فرشاد روغنی دهکردی
، mehjour@yahoo.com
چکیده:   (9828 مشاهده)
مقدمه: با توجه به وجود شواهد در طب سنتی مبنی بر اثر ضد دیابتی گیاه ترخون (Artemisia dracunculus)، در تحقیق حاضر اثر تجویز خوراکی این گیاه برمیزان گلوکز، تری‌گلیسیرید و کلسترول سرم در مدل تجربی دیابت قندی وابسته به انسولین بررسی شده است. مواد و روش‌ها: موش‌های صحرایی نر به چهار گروه شاهد، شاهد تحت تیمار با ترخون، دیابتی و دیابتی تحت درمان با ترخون تقسیم‌بندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین استفاده شد. دو گروه تحت تیمار با ترخون نیز پودر ترخون مخلوط شده با غذای استاندارد موش (25/6%) دریافت نمودند. یافته‌ها: میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی‌داری در هفته‌های دوم و چهارم در مقایسه با ‌هفته قبل از آزمایش نشان داد (001/0p<) ولی میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تحت درمان با ترخون کاهش معنی‌داری در مقایسه با گروه دیابتی نشان نداد. همچنین سطح تری‌گلیسیرید در گروه دیابتی افزایش معنی‌داری در هفته چهارم نسبت به هفته قبل از بررسی نشان داد (05/0p<) و سطح تری‌گلیسیرید در هفته چهارم در گروه دیابتی تحت درمان با ترخون در مقایسه با گروه دیابتی به میزان معنی‌داری پایین‌تر بود (01/0p<). به علاوه هیچ‌گونه کاهش معنی‌دار در سطح کلسترول سرم در گروه دیابتی تحت درمان با ترخون در مقایسه با گروه دیابتی درمان نشده مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌های این بررسی نشان داد که تجویز خوراکی ترخون به مدت یک ماه در مدل تجربی دیابت قندی وابسته به انسولین فقط می‌تواند موجب کاهش معنی‌دار تری‌گلیسیرید سرم در موش‌های دیابتی گردد.
واژه‌های کلیدی: ترخون، دیابت قندی، گلوکز، تری‌گلیسیرید، کلسترول، موش صحرایی
متن کامل [PDF 196 kb]   (1810 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۹/۱


XML     Print



جلد 6، شماره 3 - ( پاییز 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها