:: جلد 19، شماره 1 - ( 3-1396 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 50-60 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر مصرف کشمش بر برخی فاکتورهای انعقادی و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی در بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی: کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده
دکتر فریده شیشه بر، پروین جولا، دکتر نوشین اسد مسجدی، دکتر اعظم صادقی نیا، دکتر امل ساکی مالحی، دکتر محمد علی جلالی فر، اعظم دهیوری
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، p.joola@yahoo.com
چکیده:   (2995 مشاهده)

مقدمه: سطوح بالای فاکتورهای هموستاتیک در خون با خطر افزایش یافته‌ی بیماری­های قلبی عروقی مرتبط هستند. کشمش حاوی ترکیبات پلی‌فنلی است که می­تواند خطر بیماری­های قلبی­عروقی را کاهش دهد. در این مطالعه، تاثیر کشمش سیاه هسته‌دار بر برخی فاکتورهای انعقادی، پروفایل لیپیدی و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی بررسی شد. مواد و روش ­ها: در این کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به هیپرلیپیدمی (25 زن، 13 مرد) با میانگین سنی 10/4±41/05 شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 90 گرم کشمش مصرف کردند و گروه شاهد، مداخله­ ای دریافت نکردند. سطوح پلاسمایی فیبرینوژن، فاکتورهفت انعقادی، پروفایل لیپیدی و TAC در ابتدا و بعد از 5 هفته مصرف کشمش اندازه‌گیری شد. فعالیت بدنی و یادآمد 24 ساعته در ابتدا و انتهای مطالعه بررسی شد. داده‌ها با آزمون تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند. سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد. یافته­ ها: سطح فعالیت فیزیکی و دریافت انرژی بین دوگروه تفاوت معنی‌داری نداشت. بعد از5 هفته دریافت روزانه­ ی کشمش، TAC به طور معنی‌داری در گروه کشمش نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (0/001P-). اگر چه سطوح فیبرینوژن و فاکتور هفت در گروه کشمش کاهش یافت، اما در مقایسه با گروه شاهد معنی­دار نبود (0/633P=، 0/459P=). در گروه مصرف‌کننده­ ی کشمش، میانگین کلسترول تام سرم ( 0/018P=) و LDL-C (0/01P=) نسبت به ابتدای مطالعه به طور معنی­ داری کاهش یافت، اما بین دو گروه در انتهای مطالعه تفاوت معنی­ داری مشاهده نشد (0/855P=، 0/797P=). نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه ­ی حاضر حاکی از این است که مصرف کشمش سیاه دانه ­دار که غنی از ترکیبات پلی‌فنلی است، اثرات مطلوبی بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی دارد.

واژه‌های کلیدی: کشمش سیاه، فیبرینوژن، فاکتور هفت، ظرفیت آنتی اکسیدانی، پروفایل لیپیدی
متن کامل [PDF 384 kb]   (911 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۵/۱۰/۱۸ | پذیرش: ۱۳۹۶/۲/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۲۰


XML   English Abstract   Print



جلد 19، شماره 1 - ( 3-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها