:: جلد 16، شماره 5 - ( 10-1393 ) ::
جلد 16 شماره 5 صفحات 329-337 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه‌ی اثر عصاره‌ی الکلی و آبی میوه های زرشک، عناب و گلبرگ زعفران بر میانگین آدیپونکتین و پروفایل لیپید سرم در موشهای دیابتی
دکتر مینا همتی، سمیه اصغری، الهام ظهوری
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، minahemmati@bums.ac.ir
چکیده:   (6550 مشاهده)

مقدمه: آدیپونکتین پروتئین اختصاصی مترشحه از بافت چربی است که می‌تواند روی روند پیشرفت دیابت تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تغییرات سطح سرمی آدیپونکتین و تغییرات سطح سرمی لیپید در موش‏های نر دیابتی مورد درمان با عصاره الکلی و آبی 3 گونه گیاه دارویی زرشک، عناب و زعفران بود. مواد و روشها: در مطالعه‌ی تجربی حاضر، موش‏های صحرایی به وسیله‌ی تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین دیابتی شدند. موش‌های دیابتی در گروه‌های مختلف تقسیم شده و به مدت 21 روز تحت درمان با عصاره آبی و الکلی گیاهان مورد نظر با دو دوز 25 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. سطح سرمی آدیپونکتین، قند خون ناشتا، تری‌گلیسرید و کلسترول اندازه‌گیری شد و یافته‌ها با استفاده از آزمون آماری یک طرفه آنووا مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها‏: سطح سرمی قند خون ناشتا، تری‌گلیسرید و VLDL در تمام گروههای دریافت‌کننده‌ی عصاره کاهش معنی‌داری را نشان داد (05/0P<). سطح سرمی کلسترول ـ HDL تنها در گروه دریافت‌کننده‌ی عصاره‌ی الکلی عناب نسبت به گروه دیابتی کنترل تفاوت معنیداری نشان داد. سطح سرمی آدیپونکتین در تمام گروه‌های دریافت‌کننده‌ی عصاره افزایش معنی‌داری داشت (05/0P<). نتیجه‌گیری: با توجه به نقش آدیپونکتین در تنظیم سوخت و ساز چربی، و با در نظر گرفتن این موضوع که آدیپونکتین در تمام گروه‌های دریافت‌کننده‌ی عصاره افزایش معنی‌داری نسبت به گروه دیابتی کنترل داشت، می‌توان تنظیم قند و چربی در گروه‌های دیابتی دریافت‌کننده‌ی عصاره را به این هورمون نسبت داد. 

واژه‌های کلیدی: دیابت، آدیپونکتین، پروفایل لیپید، زرشک، زعفران، عناب
متن کامل [PDF 500 kb]   (1843 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بيوشمي
دریافت: ۱۳۹۳/۴/۱۵ | پذیرش: ۱۳۹۳/۸/۲۷ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۰/۲۱


XML   English Abstract   Print



جلد 16، شماره 5 - ( 10-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها