[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو :: جستجو :: اشتراك :: ارسال مقالات :: برقراري ارتباط ::
:: جلد 4، شماره 1 - ( بهار 1381 ) ::
جلد 4 شماره 1 صفحات 15-21 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر فارماکولوژیک ویتامین C بر سطح هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت نوع دو
دکتر صدیف درویش مقدم، دکتر غلامرضا مشتاقی کاشانیان، دکتر مهدی حیاتبخش، دکتر احمد مهدی‌پور
، sdmoghaddam@yahoo.com
چکیده:   (25810 مشاهده)
مقدمه: یکی از علل عمده عوارض مزمن دیابت، تشکیل محصولات نهایی گلیکاسیون است. بر اساس برخی شواهد، ویتامین C در افراد سالم موجب کاهش گلیکاسیون پروتئین‌ها از جمله هموگلوبین می‌شود، اما اثر آن در افراد دیابتی جای تردید است. هدف از این کارازمایی بالینی نشان دادن اثر فارماکولوژیک ویتامینC بر سطح پلاسمایی گلوکز و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) می‌باشد. مواد و روش‌ها: بدین منظور 53 بیمار ( 8 مرد، 45 زن ) مبتلا به دیابت نوع دو با فاصله سنی 70 –37 و میانگین 10 ± 8/52 سال که قندخون ناشتای کمتر از 250 میلی‌گرم در دسی‌لیتر داشتند، وارد مطالعه شدند. به هر کدام از بیماران، روزانه یک گرم ویتامین C به مدت سه ماه داده شد؛ آنگاه تغییرات وزن، قندخون ناشتا (FBS) و HbA1c قبل و بعد از درمان مقایسه شد. FBS به روش آنزیماتیک گلوکز اکسیداز با مقدار طبیعی 110 – 75 میلی‌گرم در دسی‌لیتر و HbA1c به روش کالریمتریک WHO با مقدار طبیعی µmol/gHb% 4- 5/2 اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: میانگین FBS در شروع مطالعه 9/43 ± 185 و در پایان مطالعه 7/48 ± 5/176 میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود. میانگین تغییر FBS در طی مطالعه 2/40 ± 9/8- میلی‌گرم در دسی‌لیتر بودکه از نظر آماری معنی‌دار نیست (05/0 p>). میانگین HbA1c در آغاز مطالعه 9/0 ± 9/4، در پایان 1 ± 7/4 و تغییر میانگین آن در طی مطالعه µmol/gHb% 9/0 ± 2/0ـ بود که از نظر آماری معنی‌دار نیست (05/0p>). همچنین میانگین تغییر وزن بیماران در طی مطالعه معنی‌دار نبود (05/0p>). در 49% از بیماران، HbA1c به میزان 1 تا 15% کاهش یافت که با کاهش وزن آنان ارتباط معنی‌دار داشت (001/0p<) و در 26% آنان که دارای بیشترین کاهش در HbA1c (15-10%) بودند، علاوه بر کاهش وزن، کاهش FBS نیز رابطه معنی‌داری نشان داد (05/0< P). نتیجه‌گیری: بر اساس این نتایج، کاهش HbA1c ناشی از کاهش وزن و کنترل بهتر قندخون است و ویتامین C تأثیری در کاهش آن ندارد. بنابر این مصرف ویتامین C به منظور مهار گلیکاسیون پروتئین جهت پیشگیری از عوارض مزمن دیابت نوع دو پیشنهاد نمی‌شود.
واژه‌های کلیدی: دیابت نوع دو، ویتامین C، قندخون ناشتا، هموگلوبین HbA1c
متن کامل [PDF 281 kb]   (2845 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: غدد درون‌ریز
دریافت: ۱۳۸۵/۸/۳۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Darvish Moghaddam S, Moshtaghi Kashanian G, Hayatbakhsh M, Mehdipour A. Effect of pharmacologic doses of vitamin C on glycosylated hemoglobin in type 2 diabetic patients. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2002; 4 (1) :15-21
URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-174-fa.html

دکتر صدیف درویش مقدم ، دکتر غلامرضا مشتاقی کاشانیان ، دکتر مهدی حیاتبخش ، دکتر احمد مهدی‌پور . بررسی اثر فارماکولوژیک ویتامین C بر سطح هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت نوع دو . مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران. 1381; 4 (1) :15-21

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-174-fa.html



جلد 4، شماره 1 - ( بهار 1381 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله ی غدد درون‌ریز و متابولیسم ایران، دو ماهنامه  پژوهشی مرکز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 33 queries by YEKTAWEB 3961