:: جلد 16، شماره 4 - ( 7-1393 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 300-290 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مکمل یاری با آرژینین و اورنیتین بر شاخص‌های رشد در ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان، Oncorhynchus mykiss
نسیم رستمخانی ، رضا ملک زاده ویایه
، n.rostamkhani@gmail.com
چکیده:   (9628 مشاهده)

مقدمه: ماهیان از مهم­ترین مدل­های آزمایشگاهی هستند که مطالعه‌ی فیزیولوژی تغذیه، رشد و هورمون­ها در آن‌ها می­تواند به درک بسیاری از ساز­و­کارهای حیاتی در سایر مهره­داران کمک کند. در این بررسی، تاثیر افزودن مکمل­های اسید آمینه­ای در غذا بر شاخص­های رشد و سطوحِ فاکتور رشد شبه انسولینی 1 (IGF-I) در خون ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد مطالعه قرار گرفته است .مواد و روش­ها: ماهیان با میانگین وزن اولیه 4±45 گرم، به مدت 8 هفته با یکی از تیمارهای غذایی زیر تغذیه شدند: تیمار یک، غذای کنسانتره تجاری و 2% ال ـ آرژینین­؛ تیمار دو، غذای کنسانتره و 2% ال ـ اورنیتین؛ تیمار سه، غذای کنسانتره و ترکیب 2% ال ـ آرژینین­+­1% ال ـ اورنیتین؛ تیمار چهار، غذای کنسانتره و ترکیب 3% ال ـ آرژینین­­+­1% ال ـ اورنیتین و تیمار پنج، غذای کنسانتره بدون افزودن اسید آمینه (تیمار شاهد). یافته­ها: بر اساس نتایج به دست آمده، ماهیان تیمار سه دارای بیشترین افزایش وزن (84/5±94/268%) و ضریب رشد ویژه (05/0±33/2% در روز) بودند. در حالی‌که، بیشترین میزان شاخص کبدی (HSI) (04/0±49/1%) مربوط به تیمار چهار بود. این مقادیر به طور معنی‌داری بالاتر از مقادیر همین شاخص­ها در تیمار شاهد بودند (05/0>P). در مجموع، افزودن اسیدهای آمینه به غذا سبب افزایش سطح هورمون IGF-I در خون، در سراسر دوره‌ی آزمایش شد. در انتهای هفته‌ی هشتم بیشترین (1180 پیکوگرم در میلی­لیتر) و کمترین (35/980 پیکوگرم در میلی­لیتر) مقادیرIGF-I  به ترتیب مربوط به تیمارهای سه و شاهد بودند. نتیجه‌گیری: نتایج این بررسی نشان‌دهنده‌ی تاثیر مثبت استفاده از مکمل­های اسید آمینه­ای، به خصوص افزودن توام دو اسید آمینه ال ـ آرژینین­­ و ال ـ اورنیتین در غذا بر تحریک فرایند رشد در ماهی قزل­آلای رنگین­کمان بودند.

واژه‌های کلیدی: قزل‌آلای رنگین‌کمان، رشد، فاکتور رشد شبه انسولینی 1 (I-IGF)، مکمل یاری، آرژینین، اورنیتین
متن کامل [PDF 495 kb]   (2059 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1392/11/18 | پذیرش: 1393/5/21 | انتشار: 1393/7/19


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 16، شماره 4 - ( 7-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها